Kermis Venray speelbal van conflicten

Print
Kermis Venray speelbal van conflicten

Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Venray - De Venrayse kermis is een speelbal van allerlei belangen. Kermisexploitanten, horecaondernemers, veiligheidsmensen, gemeentebestuurders en buurtbewoners proberen allemaal hun zin te krijgen.

Wethouder Jan Loonen was woensdagmorgen duidelijk: het draait deze week in Venray om de kermis. Loonen voelde zich tijdens de traditionele slotbijeenkomst met exploitanten in het gemeentehuis geroepen de belangen van de kermis te verdedigen.

Volksfeest
Want als Loonen een ding duidelijk is geworden sinds hij dit jaar is aangetreden als kermiswethouder, dan is het dat er veel partijen zijn die zo veel mogelijk proberen te profiteren van het jaarlijkse volksfeest. Geen wonder, de tweehonderdduizend mensen die naar schatting jaarlijks de kermis bezoeken, brengen behoorlijk wat geld in het laatje.

Strijd voor plek
Het eerste belangenconflict speelt zich af tussen de kermisexploitanten en de plaatselijke horeca. Die strijden op de pleinen om iedere millimeter voor een plek voor attracties en terrassen. Deze strijd schijnt dit jaar wel wat minder agressief te zijn geweest dan in andere jaren.

Niet overkappen
De horeca ligt ook in de clinch met de gemeente. Horecavoorman Gijs Schapendonk verwijt de gemeente dat die veel te strenge veiligheidseisen stelt. Daardoor mochten de horecazaken dit jaar voor het eerst de terrassen niet overkappen Andere gemeenten, bijvoorbeeld Tilburg, Nijmegen en Boxmeer, gaan veel minder streng om met de veiligheidsregels, zo leerde een rondgang langs die gemeente de Venrayse horeca.

De horeca-ondernemers hebben nog een appeltje te schillen met de gemeente, namelijk over de toestemming aan een bedrijf uit Overloon voor het plaatsen van een grote feesttent aan de Hoenderstraat, buiten het kermiscentrum. Eens maar nooit meer, als het aan Schapendonk ligt. De horecaondernemers staan hierin niet alleen.

Geen oog dicht
Werkelijk niemand snapt dat de gemeente vergunning heeft verleend aan de feesttent, Kermisfestijn Buiten genaamd. Ook de kermisexploitenten niet, die vinden dat horeca en kermis in het centrum moeten blijven. Volgens exploitant Hans van Tol moet de gemeente gewoon verbieden dat bedrijven meeliften met de kermis, terwijl ze daar zelf niets aan bijdragen. Helemaal om te ploffen zijn de omwonenden van de feesttent, die deden tot een uur geen oog dicht.

Over een ding is iedereen het eens: de lasershow van dinsdag stelde weinig voor. De laser verving vanwege de droogte het vuurwerk. Zelfs over ‘wat dan?’ bestaat eenstemmigheid: een lichtshow, zoals die werd opgevoerd bij de heropening van de schouwburg.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje