Medegevangene neemt wraak op aanslagpleger Stockholm

Print
Medegevangene neemt wraak op aanslagpleger Stockholm

Afbeelding: AFP/Jonathan Näckstrand

De dader van de aanslag met een vrachtwagen in Stockholm in april 2017, waarbij vijf doden vielen, is door een medegevangene aangevallen in de gevangenis waar hij zijn levenslange celstraf uitzit.

De feiten speelden zich een week geleden af in de zwaarbeveiligde gevangenis van Kumla, ten westen van Stockholm, zo maakte de Zweedse openbare omroep SVT bekend. Een gedetineerde van 24 jaar zou erin geslaagd zijn de cel van Rakhmat Akilov (40) binnen te dringen, de deur te sluiten en hem in elkaar te slaan. De 24-jarige spreekt van 'wraak'.

Geen commentaar
Er is niets bekend over de toestand van Akilov. De politie bevestigt de aanval, maar geeft geen verder commentaar. De twee gedetineerden zijn opgesloten in een isoleercel, aldus SVT. 

Lees ook: 'Terreurverdachte Stockholm hoopte op veel meer doden'

Land uitzetten
Rakhmat Akilov, een geradicaliseerde asielzoeker die een verblijfsvergunning in Zweden is geweigerd, was met een vrachtwagen ingereden op voetgangers in de Zweedse hoofdstad. In juni werd hij  daarvoor tot levenslang veroordeeld. In de praktijk komt levenslang, de zwaarst mogelijke straf in Zweden, neer op zo'n zestien jaar gevangenis. De bijzondere rechtbank voor terrorismezaken voldeed ook aan het verzoek van het parket om de man het land uit te zetten na zijn straf. Hij krijgt daarnaast een verbod om het grondgebied nog te betreden. 

Bij de aanslag kwamen een Britse man, een Belgische vrouw en drie Zweden, onder wie een klein meisje, om het leven. 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee