Hema zegt contract van franchisenemers met 24 winkels op

© Robin Utrecht

De directie van Hema heeft de contracten met een groep franchisenemers beëindigd, die in totaal 24 winkels in handen heeft.

Redactie

De franchisenemers kregen een brief van de directie, waarin ze op de hoogte werden gesteld. Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) vrijdag. .

De ondernemers waar het om gaat zitten stuk voor stuk in het bestuur van de franchiseorganisatie van de winkelketen, de Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB). De VAB beheert in totaal 40 procent van alle Hema-vestigingen in Nederland.RechtszakenEr is al langer een strijd gaande tussen de directie en verschillende franchisers van Hema. Zo lopen er zelfs meerdere rechtszaken. Het conflict gaat onder meer over de kostenverdeling bij webwinkelverkopen, waarbij het moederbedrijf meer kosten aan de winkeliers wil toerekenen.

De ondernemers die aangesloten zijn bij de VAB verzetten zich hiertegen, en willen de afspraken behouden. Hema zou daarom nu proberen individuele ondernemers over te halen om de VAB de rug toe te keren.AfgehaaktHet moederbedrijf probeert Hema al een tijd te verkopen, maar dat mislukte al drie keer. Het zou komen door de online-afspraken. De Belgische investeerder Core Equity haakte volgens de directie om diezelfde reden afgelopen juni als laatst af. De investeerder zou vooral interesse in de webshop hebben gehad, maar die zou niet winstgevend zijn in de huidige constructie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee