Tienduizenden reizigers geraakt door acties Ryanair

Print
Tienduizenden reizigers geraakt door acties Ryanair

Afbeelding: ANP

De vakantieplannen van circa 55.000 reizigers in Europa zijn in meer of mindere mate in de war geschopt door een 24-uursstaking bij Ryanair. In vijf Europese landen, waaronder Nederland, hebben vliegers het werk neergelegd. In totaal zijn 400 vluchten geraakt.

Het leeuwendeel van de gedupeerde reizigers betreft Duitse vakantiegangers. De acties door Duitse piloten treffen daar ongeveer 42.000 reizigers.

Lees ook: Pilotenstaking: thuis-toestellen Ryanair toch vertrokken vanaf Eindhoven Airport

Op Maastricht Aachen Airport zijn en geen problemen, zegt een woordvoerster. De twee vluchten, van en naar het Spaanse Alicante, zijn volgens haar niet getroffen door de acties. "Passagiers zijn ook goed op de hoogte. We hebben een paar mailtjes gekregen met vragen, meer niet", zegt ze.

Weeze
Op het bij Limburgers populaire vliegveld in het Duitse Weeze is het wel raak. Daar zijn 16 van de 19 vluchten gecanceld, heeft een woordvoerder van de luchthaven laten weten. Ongeveer 40 procent van alle reizigers op dat vliegveld komt uit Nederland. Van gestrande vakantiegangers is evenwel geen sprake, omdat alle getroffen reizigers door Ryanair op de hoogte zijn gesteld, laat hij weten. Passagiers die vrijdag zouden terugvliegen naar Weeze, zijn omgeleid naar andere luchthavens of vliegen later terug. Zaterdag vliegt de budgetmaatschappij op Weeze naar eigen zeggen weer volgens schema.

Op de luchthaven van Charleroi, eveneens in trek bij reizigers uit deze provincie, gaan 82 vluchten van Ryanair niet door. Passagiers die hun reis op Eindhoven Airport zijn begonnen, hebben daarentegen geen problemen. Volgens een woordvoerder gaan alle vluchten daar gewoon door.

Andere landen
Ryanair heeft in Eindhoven piloten ingezet uit andere landen, waar niet wordt gestaakt. De rechter had dat toegestaan, omdat de bonden hun acties in Nederland pas donderdag hadden aangekondigd. Een woordvoerder van de vliegersvakbond VNV zei gisteren dat er nieuwe acties komen, als de Ierse prijsvechter niet ingaat op de eisen van de piloten. Het is de bedoeling dat die 72 uur van tevoren worden aangekondigd, zodat Ryanair dan geen vliegers van elders mag inzetten.