Actievoerende piloten: meer stakingen dreigen

Stakende piloten van Ryanair in Eindhoven.

Stakende piloten van Ryanair in Eindhoven.© Bart-Jan van Rooij

Stakende piloten van Ryanair in Eindhoven.

Stakende piloten van Ryanair in Eindhoven.© Bart-Jan van Rooij

thumbnail: Stakende piloten van Ryanair in Eindhoven.
thumbnail: Stakende piloten van Ryanair in Eindhoven.

De staking van Ryanair-piloten van vrijdag krijgt zeer waarschijnlijk nog een vervolg. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegrs (VNV) houdt er rekening meer dat er zeker nog een staking nodig zal zijn om Ryanair te laten bewegen.

AD/Bart-Jan van Rooij

Dat bleek vrijdagochtend tijdens een bijeenkomst van de stakende piloten in Eindhoven.

Lang gevechtVijftien piloten die Eindhoven als standplaats hebben, kwamen vrijdagochtend bij elkaar in een vergaderzaal van het Novotel, vlakbij Eindhoven Airport. 'Het moet geen anti-Ryanair worden', waarschuwde een van de aanwezige piloten. Maar, zo zei VNV-woordvoerder Joost van Doesburg: "We hebben ook nog nooit te maken gehad met een topman die zijn piloten veredelde taxichauffeurs noemt, die zegt dat ze een heel gemakkelijk baantje hebben. We gaan ervan uit dat het een lang gevecht wordt. In presentaties aan investeerders vertelt O'Leary dat stakingen een stuk goedkoper zijn dan toegeven."

Lees ook: 55.000 reizigers geraakt door acties Ryanair

Cabinepersoneel"De eerste keer staken is lastig, maar na een tijd kom je in vorm", hield Van Doesburg de piloten voor. Gezien de houding van het bedrijf is wat de VNV betreft 'nog een staking nodig'. Al durft de pilotenbond daar nog geen termijn aan te koppelen. Ondertussen onderhandelt vakbond FNV nog over een aparte cao voor het cabinepersoneel. Die bond gaat komende week met de Ierse prijsvechter om tafel. Als ook daarin geen stappen worden gezet, sluit de FNV ook stakingen onder het cabinepersoneel niet uit. Nederlandse piloten strijden, net als in Duitsland, Ierland, België en Zweden, voor betere arbeidsvoorwaarden bij prijsvechter Ryanair. Ze wilden de hele vrijdag hun vliegtuigen aan de grond laten staan. Donderdag oordeelde de rechter dat de pilotenstaking door mocht gaan. Kort daarna liet Ryanair weten dat er desondanks geen vluchten uit zouden vallen. Volgens de VNV zijn er vrijdag zo'n acht Belgische freelance piloten ingezet om de stakende piloten te vervangen.

Lees ook: Pilotenstaking: thuis-toestellen Ryanair toch vertrokken vanaf Eindhoven Airport

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee