Horstenaren willen inspirerende nieuwe burgemeester

Print
Horstenaren willen inspirerende nieuwe burgemeester

Omhangen van de ambtsketen van de burgemeester. Afbeelding: ANP

Horst - De burgers van Horst aan de Maas hebben zich voor het eerst uit kunnen spreken over hun nieuwe burgemeester. Zij willen een inspirator die zich vooral laat zien en horen.

In de zoektocht naar een opvolger voor de in december 2017 afgezwaaide burgemeester Kees van Rooij heeft de gemeente voor het eerst de mening van de burgers  laten peilen, vertelt communicatieadviseur Dion Wijnands van de griffie.

Inspirator
Op dat onderzoek reageerden 1200 inwoners van de gemeente met zestien dorpskernen en ruim 42.000 inwoners. Zij vinden dat de nieuwe burgervader/moeder vooral een inspirator moet zijn. Van hen wil 87 procent dat de opvolger van Van Rooij zich veel laat zien in dorpen en wijken en daar ook continu communiceert over alles wat speelt. De Horstenaren zitten niet te wachten op een zakelijke bestuurder die vooral binnen de muren van het gemeentehuis vertoeft.  

De nieuwe gemeenteraad omarmt de conclusies van het extern onderzoek. Die heeft sowieso afgesproken de inwoners meer te betrekken bij het beleid, zegt Wijnands.  De gemeenteraad ziet de komst van een 'mensgerichte inspirator' ook zitten, maar voegt er aan toe een burgemeester te willen die 'kracht uitstraalt wanneer dat nodig is en door pakt bij zowel grote als kleine crisissituaties'. 

Voorjaar 2019
Op 21 augustus bespreekt de raad de profielschets; 4 september volgt vaststelling door de raad. De profielschets gaat naar gouverneur Theo Bovens die deze gebruikt bij de selectie van sollicitanten. In december wordt de door de vertrouwenscommissie voorgedragen kandidaat bekendgemaakt. Als het ministerie deze goedkeurt, wordt de kandidaat benoemd. De verwachting is dat de nieuwe burgemeester in april/mei 2019 feestelijk kan worden geïnstalleerd. Tot die tijd blijft Ina Leppink-Schuitema waarnemer. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje