Overstroomde camping Frankrijk had vergunningen niet op orde

Reddingswerker bij een camping die door het noodweer is getroffen.

Reddingswerker bij een camping die door het noodweer is getroffen. © AFP

De Franse politie is een onderzoek gestart naar de camping in Saint-Julien-de-Peyrolàs in de Zuid-Franse Gard. Donderdag werden daar massaal toeristen geëvacueerd, onder wie meer dan honderd kinderen die er verbleven. Sommige kinderen waren in bomen geklommen uit angst voor de overstroming. Een Duitse begeleider raakte er vermist.

AD/Frank Renout

Díezelfde camping blijkt nu niet de juiste vergunningen te hebben gehad, zegt de prefectuur in het departement. De politie zoekt uit of de toeristen en de kinderen er wel legaal onderdak kregen.

Niet in ordeDonderdagavond gaf de burgemeester van het plaatsje al toe dat bepaalde zaken niet in orde waren. Op de Franse tv werd hem gevraagd of het klopte dat de camping onder water kon lopen. "Ja", zei hij, tot verbazing van de journaliste. "Is dat normaal?", vroeg ze. "Nee", antwoordde burgemeester René Fabregue.

Het politie-onderzoek moet nu uitwijzen wat er precies mis is gegaan.

Lees ook: Noodweer in Zuid-Frankrijk: honderden campinggasten geëvacueerd

NoodweerDe zware onweersbuien in het zuidoosten van Frankrijk, die gepaard gingen met hagel en sterke windstoten, veroorzaakten gisteren aanzienlijke schade in de Gard, Ardèche en Drôme. Mensen ter plaatste zagen hagelstenen zo groot als eieren. Door overstromingen werden caravans en zelfs vakantiehuizen meegesleurd.

Van meerdere campings in de drie departementen werden mensen geëvacueerd. De overheid spreekt van 1600 evacués, waaronder vele Nederlanders. De Duitse kinderen verbleven op een camping aan de noordkant van Gard aan de grens met de Ardèche. Hun begeleider, een Duitse man van 70 jaar oud, wordt vermist. Hij zat in een caravan ten tijde van het stijgende water en het voertuig werd weggespoeld. Vijf kinderen die daarbij waren zijn wel teruggevonden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee