Politie blundert: autobranden Blerick waarschijnlijk toch aangestoken

Volgens Eric Geurts van Ebos Autobedrijf bedraagt de schade circa 150.000 euro.

Volgens Eric Geurts van Ebos Autobedrijf bedraagt de schade circa 150.000 euro.© Laurens Eggen

Fouten van politie na autobranden in Blerick. Hoewel de brandweer brandstichting niet uitsloot, stelde de politie daarna niet meteen een vervolgonderzoek in. "Dit is geen fijn verhaal voor ons."

Daan de Hulster

De politie erkent dat ze fouten heeft gemaakt na een brand bij Autobedrijf Ebos aan de Horsterweg in Blerick. Daar brandden in de nacht van 26 op 27 juli dertien auto’s uit.

BrandstichtingNadat het vuur gedoofd was, concludeerde de brandweer dat kortsluiting door een accu in een achterbak mogelijk de oorzaak was, maar dat brandstichting niet uitgesloten kon worden. Daarna heeft de politie het terrein niet bewaakt als plaats delict en is geen sporenonderzoek verricht. Ook zijn bewakingsbeelden, waarop te zien is dat na het ontstaan van de brand iemand sprintend het terrein verlaat, pas dagen later in ontvangst genomen. Toen werd ook pas de aangifte opgenomen.

Fout"We moeten eerlijk zijn en toegeven dat in de opstart van het onderzoek dingen fout zijn gegaan”, zegt een woordvoerder van de politie. "Dit is geen fijn verhaal voor ons.” Hij zegt geen antwoord te hebben op de vraag hoe dit kon gebeuren.

Eric Geurts van Ebos Autobedrijf zegt dat de schadepost circa 150.000 euro bedraagt. De dertien auto’s waren van particulieren die hun wagen langs hadden gebracht voor een reparatie, van andere autobedrijven en van Ebos zelf. Geurts is aansprakelijk gesteld voor de schade, heeft een jurist ingeschakeld en zijn verzekeraar aan het werk gezet.

FrustratieHet frustreert Geurts dat hij vlak na de brand niet serieus werd genomen door de politie. "Er werd meteen door een agent gezegd: het is kortsluiting. Wij zijn daarom klaar. Terwijl de politie bijvoorbeeld had kunnen zoeken naar vingerafdrukken op het hekwerk, waar die vluchtende persoon overheen sprong.” Een dag later werden de videobeelden en foto’s, die buurtbewoners maakten van een verdachte auto en personen die zich al snel bij de brand ophielden, niet door de politie in ontvangst genomen. Dit gebeurde pas dagen later na een aantal keer reclameren door Geurts.

ErkenningDat de politie haar fouten erkent, verbaast Geurts niet. "Dat had ik zelf al geconcludeerd. Ik heb er alleen niet zoveel aan. Ik zit met de gebakken peren.”

De politie zegt dat de zaak na een paar dagen wel serieus is opgepakt. "Zo zijn de beelden bekeken. De wegrennende persoon is niet heel duidelijk te zien, dus het is de vraag of we die kunnen traceren. Het besluit of er een opsporingsonderzoek wordt ingesteld, moet nog genomen worden. We zijn er dus nog wel degelijk actief mee bezig. We roepen mensen daarom ook nu nog op om informatie te delen als ze die hebben.”

De woordvoerder erkent dat de politie in het huidige onderzoek op achterstand staat omdat vlak na de brand niet goed is gehandeld.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee