Jumping Zaerum: dorpsfeest met paarden in Sevenum

Vrijwilligers waren vrijdag al vroeg in de weer op het Raadhuisplein in Sevenum.

Vrijwilligers waren vrijdag al vroeg in de weer op het Raadhuisplein in Sevenum.© Mara van den Oetelaar

Jumping Zaerum. Zo heet het dorpsfeest met paarden dat zaterdag voor het eerst in Sevenum plaatsvindt. Niet op het terrein van de ruiterclub maar op het plein voor het oude raadhuis van Sevenum.

Jos Bouten

Vrijdagmorgen in alle vroegte is het al druk met vrijwilligers op het plein voor het oude raadhuis in Sevenum. Er moet namelijk een hoop werk worden verricht voor Jumping Zaerum dat zaterdag plaatsvindt. Er moet bijvoorbeeld een professionele wedstrijdbak worden aangelegd op het parkeerterrein. En er moet het nodige aan kraampjes en tenten worden opgebouwd voor het dorpsfeest en de markt.

AandachtDe vraag is dan ook wat er gaat gebeuren zaterdag in Sevenum: is er sprake van een hippisch evenement met een dorpsfeest? Of is het een dorpsfeest met paarden? Feit is dat het evenement is bedacht door mensen met een hart voor paarden, namelijk door de leden van de ruiterclub. Die club, vertelt woordvoerder Rudy Tegels, wil zich meer onder de aandacht van de mensen brengen. De club heeft twee kilometer verderop weliswaar een prachtige accommodatie, maar het meeste volk loopt toch rond in het dorpshart van Sevenum. Vooral in deze vakantietijd, waarin er meer mensen op camping De Schatberg zitten dan dat er in Sevenum wonen.

De ruiterclub kan voor deelname aan de hippische wedstrijden putten uit haar eigen ledenbestand. Waarbij de ruiters uit de plaatselijke stal van Thijssen uiteraard het meest tot de verbeelding spreekt. Daarnaast zijn, om een goed deelnemersveld te kunnen presenteren, enkele ruiters op uitnodiging in Sevenum.

FeestjeMaar er is nog iets: in de ogen van de ruiterclub kan Sevenum wel een feestje gebruiken. In het verleden gebeurde er van alles in het dorp. De Sérumse Fiste, het Straattheaterfestival en Toedem trokken van heinde en verre mensen. Inmiddels zijn alle feesten gesneefd. De horeca rond het plein bouwt vanavond na afloop van de wedstrijden aan het plein een dorpsfeest in de hoop dat dit uitgroeit tot een evenement dat de komende jaren de VVV-kalender haalt.

Jumping Zaerum begint echter klein met een dag. Volgens Tegels is daar bewust voor gekozen. Niet de hand overspelen, is het devies. Met hulp van subsidies van overheden en sponsoren kan het gratis evenement in ieder geval financieel niet meer stuk, alle risico’s zijn afgedekt. Verder wil de organisatie met een bescheiden begin draagvlak kweken voor een eventuele groei van het evenement. Volgens Tegels heeft dit jaar niemand geageerd tegen Jumping Zaerum. Begin dit jaar is met de buurt gesproken over het evenement. Tot dat moment wordt overigens rekening gehouden met de paarden. De muziek staat zacht gedurende de springwedstrijden en het springkussen staat uit het zicht van de dieren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee