Zorgen om splitsen van panden in Roermond

Archiefbeeld

Archiefbeeld© iStock

Opsplitsen van lege (winkel)panden in appartementen. Sinds Roermond dit stimuleert, happen investeerders gretig toe. Winkeliers volgen het met argusogen.

Gertie Driessen

Ondernemers in de aan het Roermondse centrum grenzende straten maken zich zorgen over de opsplitsing van nabije (winkel)panden in appartementen en studio’s. Uit de gemeentelijke mededelingen van juli blijkt dat voor twaalf adressen een vergunning wordt aangevraagd of al is verleend om panden om te zetten in (huur)appartementen.

DoelgroepIn totaal komen er daarmee 65 appartementen bij in de binnenstad. De ondernemers zijn bang dat het vooral om goedkope studio’s of wooneenheden gaat die bevolkt worden door een eenzijdige doelgroep. "Roermond is nu eenmaal geen studentenstad”, zegt eigenaar Arnold Hendrix van een in wapensport gespecialiseerde winkel in de Zwartbroekstraat. "Wie weet wat ze hier straks allemaal instoppen. Wij hebben niks tegen het omzetten van panden, maar we willen wel weten wat het precies wordt en voor welke doelgroep.”

Hendrix is bang dat het beleid van de gemeente om het winkelgebied compacter te maken en daarbuiten het omzetten van lege winkels naar woningen te stimuleren, ‘verkeerde’ vastgoedjongens aantrekt. "Die komen als aasgieren op de subsidies af.”

VreesDezelfde vrees leeft volgens hem bij ondernemers op de Schuitenberg, waarvoor de meeste vergunningaanvragen zijn ingediend. Het gaat om nummer 32 (voormalige autogarage, 29 appartementen), de lege winkelpanden 27-29 (tien appartementen) en het woon/winkelpand op nummer 38, waar een groepszorgwoning en huurappartementen komen. Voor de Minderbroedersingel/Zwartbroekstraat ligt er een aanvraag om meubel-/tapijtzaak Cinar te verbouwen tot 19 appartementen. Verder ligt er een aanvraag voor de Steenweg en Mariagardestraat.

Alle panden zijn volgens het kadaster in bezit van RR Real Estate Restructuring bv in Hillegom. Enig aandeelhouder en bestuurder is Ron Benjamins. Hij reageert niet op telefoontjes van De Limburger. De VVD heeft inmiddels vragen aan het college gesteld over de splitsing van panden. Zolang die niet beantwoord zijn, wil de gemeente niet reageren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee