Leudal: 1,6 ton nodig voor impuls fiets- en wandelroutes

© iStock

Leudal wil 160.000 euro investeren in de fiets-, wandel- en ruiternetwerken in de gemeente.

Hanneke Drohm

Volgens het college van B en W is dat nodig om de kwaliteit van de routestructuren, bijvoorbeeld de knooppuntenroutes, in stand te houden. Daarnaast moet er vernieuwing op en aan de routes plaatsvinden vanwege de grote concurrentiestrijd om fietsers en wandelaars.

VoorstellenHet college heeft het projectplan ‘kwaliteitsimpuls routes’ opgesteld met negen voorstellen om de routes nieuw elan te geven. De raad besluit in september of ze het benodigde krediet beschikbaar stelt voor de uitvoering van de projecten.

Onder meer moet er een oplossing komen voor knelpunten in het huidige ruiterroutenetwerk, zoals paden die niet meer bruikbaar zijn, in overleg met grondeigenaren. Daarnaast moet het aangesloten worden op het Belgische ruiternetwerk. Ook is op veel start- en rustpunten van routes het meubilair kapot en staat er een overschot aan borden. Volgens het college is het nodig om een grondige inventarisatie te doen naar de staat van de start- en rustpunten. B en W willen alvast 50.000 euro reserveren voor te nemen maatregelen.

MeubelsEnkele nieuwigheden die Leudal wil realiseren zijn het plaatsen van zogeheten ‘blow-up-meubels’ van kunstenaar Patrick Kusters uit Baexem. Deze kunstwerken om op te zitten, krijgen ook al een plek langs fietsroute ‘De Maasroute’. Leudal wil aanhaken bij dit provinciale project. Daarnaast moeten er nieuwe fietsroutes komen met het thema ‘agro’. Fietsers krijgen dan tijdens hun tocht informatie over agrarische bedrijven. Ook een netwerk van mountainbikeroutes staat op het verlanglijstje, net als een rolstoeltoegankelijk pad bij visvijver Kerreven in Heythuysen.

Voor een aantal van de projecten hoopt Leudal op cofinanciering door de provincie, en op Europese subsidies.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee