Vaals baalt van zijn eigen ‘truc’ met subsidiegeld

© Mitchell Giebels

De politiek in Vaals baalt van een eigen ‘truc’. Vaals tekende voor een Europese subsidie die het eigenlijk niet wil.

Joos Philippens

Onder grote druk van partners heeft de gemeente Vaals recent getekend voor het betalen van een voorschot van 640.000 euro. Maar Vaals zal dat bedrag nooit betalen. Het geld is bestemd voor een fietsroute van Vaals naar Aken, met aansluiting op de Vennbahn-fietsroute naar Luxemburg. Als Vaals afhaakt, is er geen geld voor die verbinding die het sluitstuk vormt van de Trambaanfietsroute Maastricht- Aken. De helft van het voorschot van 640.000 euro zou Vaals terugkrijgen als Europese subsidie.

StreepDe gemeenteraad van Vaals zette op 25 juni een streep door deelname aan het project Trambaanfietsroute, waarin twaalf partners samenwerken, onder meer Maastricht, Aken, Shimano Europe, Plombières en de VVV Luik. De raad van Vaals vindt de route niet gunstig en te duur en verwierp meteen ook de Europese subsidie. Die maakt onderdeel uit van een veel groter pakket. De totale subsidie van 1,8 miljoen voor dit zogeheten XBMob-project dreigde verloren te gaan.

Onder grote druk van de partners besloten burgemeester en wethouders op 17 juli om tóch te tekenen. Tijdens een ingelast overleg gingen de fractievoorzitters akkoord met deze oplossing.

Lees ook: Reconstructie: het ongemak van Vaals

Voor blok gezetGert van Vliet van coalitiepartij CDA vatte de gemengde gevoelens samen met: "Ik heb er moeite mee iets te ondertekenen, waarvan ik nu al weet dat we daar straks weer uitstappen." Marianne Kayser van coalitiepartner V&O: "We voelden ons voor het blok gezet. Geloof me, we gingen met z’n allen niet met een prettig gevoel naar huis.”

Er is één duidelijke dissident. CDA-raadslid Thijs Jussen, nota bene lid van de coalitie: "We bepleiten in Vaals transparantie, maar tegelijkertijd regelen we deze in/uitstapconstructie buiten de gemeenteraad om. Vaals tekent dus voor een niet geautoriseerd voorschot.”

Oppositiepartij Het Alternatief bepleit juist dat Vaals doorgaat met de Euregionale fietsroute van XBMob.

De Europese Unie laat weten dat de XBMob-subsidie nog niet definitief is en dat ze officieel niets weet van een afhaken van Vaals.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee