Permanente hangplek voor Valkenburgse jeugd

Uitbreiding voor de JOP aan de Henssingel.

Uitbreiding voor de JOP aan de Henssingel.© Harry Heuts

Ze krijgen toch een complete hangplek. De zithoek aan de Burgemeester Henssingel, die de Valkenburgse jeugd kreeg na het fatale incident vorig jaar in Broekhem Noord, wordt in september uitgebreid met een keet met gratis wifi.

Jeroen Geerts

De jongeren ontmoetingsplek (JOP) aan de Burgemeester Henssingel in Valkenburg wordt in september uitgebreid met een keet in de vorm van een container. De gemeente heeft beloofd ook voor gratis wifi te zorgen.

Op de bewuste plek staat sinds eerder dit jaar een metalen picknicktafel voor de Valkenburgse jeugd.

ConfrontatieDe hangplek is er gekomen na het fatale incident in de wijk Broekhem Noord vorig jaar zomer. Na een confrontatie tussen een aantal hangjongeren en buurtbewoner Willem Evers kwam die laatste te overlijden. De rechter oordeelde deze week dat Evers overleed als gevolg van een hartaandoening.

Het incident deed in Valkenburg wel de discussie oplaaien dat de jeugd een eigen plek zou moeten krijgen, zodat ze de buurt niet tot last zou zijn. In Broekhem Noord werd uiteindelijk geen geschikte plek gevonden. Daarom is uitgeweken naar de Burgemeester Henssingel.

Andere groepDe gemeente Valkenburg aan de Geul en de politie benadrukken dat de groep jongeren voor wie de hangplek gerealiseerd is een andere is dan de groep waar Willem Evers mee slaags raakte. Sterker nog: de eerstgenoemde groep heeft zelf meegewerkt aan het realiseren van de hangplek en stelt zich van meet af aan zeer positief en meewerkend op. Vandaar ook dat de gemeente onmiddellijk in actie kwam toen de nieuwe hangplek, tot twee keer toe, ten prooi viel aan vandalisme. Sinds vorige week staan er op de plek bewakingscamera’s.

OverlastBewoners uit de buurt van de nieuwe hangplek maken zich zorgen over mogelijke overlast. De gemeente roept, weer samen met de jongeren, een werkgroep in het leven om nog deze maand met de buurt rond tafel te gaan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee