Groot onderzoek naar voedingsadvies op maat bij overgewicht

Print
Groot onderzoek naar voedingsadvies op maat bij overgewicht

Afbeelding: iStock

Wat zijn de effecten op de gezondheid als voeding veel meer wordt afgestemd op de stofwisseling van het individu, vooral bij mensen met overgewicht en diabetes type 2?

De Universiteit Maastricht (UM) gaat daar een groot onderzoek naar doen. Zo’n studie is niet eerder verricht.

Modellen
Het is de bedoeling dat behandelaars straks eenvoudige maten of modellen krijgen waarmee ze kunnen vaststellen welke voeding bij welke mensen past en voor een optimale stofwisseling (waarbij voedsel wordt omgezet in energie) en gezondheid kan zorgen. "Je wilt artsen en bijvoorbeeld diëtisten middelen in handen geven om het beste advies op maat te geven”, vertelt hoofdonderzoeker Ellen Blaak.

De UM-hoogleraar benadrukt dat dit een stuk van de puzzel kan zijn om de zwaarlijvigheid onder de bevolking te beteugelen. Doordat meer mensen overgewicht hebben groeit ook het aantal gevallen van diabetes (suikerziekte) type 2.

Tij keren
We moeten het tij keren, benadrukt ze. Alleen al in Limburg heeft meer dan de helft van de inwoners overgewicht (in zuid 52,2 procent, in noord 51,1). „Niets doen is geen optie meer. Dit vergt een brede aanpak op alle niveaus.” De voedingsindustrie, beleidsmakers, wetenschappers en behandelaars moeten de krachten bundelen, zegt ze. Er is te weinig aandacht voor voeding die kan bijdragen aan een betere gezondheid, met name in de klinische wereld, vindt de professor. Vanuit de voedingsindustrie en onder andere de wetenschap is er overigens veel belangstelling voor het onderzoek.

Aanmelden
De UM doet het onderzoek dat twee jaar gaat duren duurt samen met de universiteit van Wageningen. Deelnemers - mensen kunnen zich nog aanmelden - moeten tussen de 40 en 70 jaar zijn en overgewicht hebben. Hun BMI (body-mass index, maatstaf voor de verhouding tussen gewicht en lengte) moet tussen 25 en 40 liggen. Ze gaan een tijd een van de voorgeschreven voedingspatronen volgen. Het ene is meer gericht op gezonde vetten, het andere op eiwitten en voedingsvezels. Mogelijk komen er later meer profielen bij. Het idee is dat niet voor iedereen dezelfde voedingssamenstelling optimaal is om de gezondheid te verbeteren. "Diëtisten kunnen zeggen: u moet afvallen volgens de algemeen geldende adviezen voor gezonde voeding. Dat zal zeker goed zijn. Maar wij willen nu op basis van een stofwisselingsprofiel aantonen dat iedereen anders kan reageren op voeding en dat dit aanzienlijk meer gezondheidswinst moet opleveren.”

Meer informatie: person-studie@maastrichtuniversity.nl

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje