Sittard-Geleen krijgt levensgroot stadsmozaïek

 Het mozaïek is gebaseerd op een zelfportret van kunstenaar Sidi el Karchi.

Het mozaïek is gebaseerd op een zelfportret van kunstenaar Sidi el Karchi.© De Domijnen

Sittard-Geleen krijgt de beschikking over een levensgroot stadsmozaïek. Mede vervaardigd door inwoners van de fusiestad, op basis van een kunstwerk van Sidi el Karchi.

Laurens Schellen

Sittard-Geleen heeft, misschien wel meer dan ooit, behoefte aan van alles en nog wat. Een kunstwerk van ‘stadse’ allure bijvoorbeeld, voor - en vooral mede geproduceerd door – de eigen inwoners. Welnu, dat gaat er komen, op initiatief van Michel Sluysmans en Servé Hermans. Met als argument dat ook in de fusiestad "iedereen recht heeft op kunst”, legt Sluysmans uit.

BlijvendDe twee intendanten van cultuurbedrijf De Domijnen pakken het in dit verband meteen maar groots aan. Met als uitkomst dat inwoners van de stad hun creativiteit de komende weken naar hartenlust kunnen botvieren tijdens de productie van een metersgroot mozaïek. Het ‘gesamtkunstwerk’ wordt begin september onthuld in de tuin van het nieuwe Erfgoedcentrum in Sittard. "Daar krijgt het een blijvende plek”, zo bevestigt Sluysmans.

Minstens even opvallend als het kleurrijke eindresultaat is de basis van het kunstwerk: een zelfportret van Sidi el Karchi. De in Sittard geboren en getogen kunstenaar geniet internationale faam, hetgeen ook tot uiting komt in de vaak pittige prijs van zijn doeken. "Sidi is zonder twijfel een van de grootste kunstenaars die deze stad heeft voortgebracht. We beschouwen het als een eer dat hij meewerkt”, zegt Sluysmans, in het dagelijks leven artistiek leider van Toneelgroep Maastricht. Over het aankoopbedrag van El Karchi’s doek wil hij weinig kwijt. "Uiteraard betalen we niet het volle pond, ons budget is beperkt. Hou het maar op een zacht prijsje.”

SpontaanRest nog de vraag hoe het stadsmozaïek, dat uit zes grote panelen bestaat, nou precies door ‘het volk van Sittard-Geleen’ wordt ingevuld. Het creatieve proces blijkt te worden uitgesmeerd over drie publieke sessies en krijgt een spontaan karakter. Het startschot klinkt zaterdag tijdens de weekmarkt in Sittard. "Daar zetten we de eerste twee panelen neer. Iedereen die dat wil, kan zelf het mozaïek komen inkleuren met de beschikbare steentjes”, vertelt Sluysmans.

De volgende twee panelen worden komende week op de weekmarkt in Geleen onder handen genomen, de laatste twee eind deze maand tijdens het Rosa-festival in Sittard.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee