Zoektocht naar opvolger burgemeester Som begint

© De Limburger

De benoemingsprocedure voor de opvolger van burgemeester Jos Som van Kerkrade gaat beginnen. De termijn van de 66-jarige Som loopt af op 16 december dit jaar.

Ruben van Erp

Gouverneur Theo Bovens kom waarschijnlijk in september naar Kerkrade om met de fractievoorzitters van de gemeenteraad een profielschets op te stellen.

VertrekDaarna stelt de minister van Binnenlandse Zaken via de officiële weg de vacature open, waarna geïnteresseerden kunnen solliciteren.

Som kondigde eind vorig jaar aan te stoppen als burgervader van Kerkrade, de functie die hij sinds 2000 vervulde. Destijds was hij de opvolger van Thijs Wöltgens.

SpeculatiesNu het vertrek van Som dichtbij komt, is ook het grote speculeren over zijn opvolger begonnen. Namen die in Kerkrade rondzoemen zijn Richard de Boer, Eric Geurts en Petra Dassen-Housen.

De Boer (VVD) is burgemeester van Simpelveld, komt uit de regio en is jong en ambitieus. Bovendien heeft hij Simpelveld uit het herindelingsgeweld gehouden. Met de provinciale verkiezingen op komst en de recente nederlagen van zijn partij zou Kerkrade ook voor deputé Geurts (PvdA) een goed alternatief kunnen zijn.

De Kerkraadse Dassen-Housen (CDA) zou de eerste vrouwelijke burgemeester van de gemeente kunnen worden. Zij is momenteel de burgermoeder van Beesel. De selectie en benoeming van een nieuwe burgemeester duurt normaliter ongeveer vier maanden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee