Rechter: burgemeester Heerlen mocht woning niet sluiten

© ANP Xtra

De burgemeester van Heerlen was niet bevoegd om een woning in de gemeente voor een jaar te sluiten wegens een drugsvondst.

Merel Visscher

Hiervoor was de hoeveelheid gevonden drugs te klein. Dit heeft de rechter in een hoger beroep, aangespannen door de huurder, besloten.

DoorzoekingDe Heerlenaar werd op 9 januari door de politie aangehouden in verband met een bedreiging. Om die reden werd een dag later ook zijn woning, die hij huurde via Woonpunt, doorzocht.

In de bijkeuken vonden de rechercheurs een shagbus met daarin een handvol xtc-tabletten en een kleine hoeveelheid mdma.

SluitingOp 30 januari besloot de burgemeester op basis van de Opiumwet de woning voor twaalf maanden te sluiten. De man maakte hiertegen bezwaar, omdat het volgens hem drugs van bekenden waren, niet van hemzelf. Bovendien waren de drugs voor eigen gebruik en niet voor de handel.

GelijkDit bezwaar werd door de gemeente ongegrond verklaard. Daarop stapte hij naar de voorzieningenrechter, waar hij gelijk heeft gekregen. Volgens de rechter is de gevonden hoeveelheid drugs maar een geringe overtreding van de grens, die op een halve gram ligt.

Als de gemeente niet in beroep gaat tegen deze beslissing, moet ze de proceskosten van de man betalen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee