Dienstmeid maakte appartement schoon na dood Ivana Smit

Print
Dienstmeid maakte appartement schoon na dood Ivana Smit

Het complex in Kuala Lumpur waarin het appartement van de Johnsons gevestigd is Afbeelding: ANP

Het appartement van de Johnsons in Kuala Lumpur waar het Sittardse model Ivana Smit overleed, is schoongemaakt door de dienstmeid voordat de technische recherche aanwezig was.

De schoonmaakster zegt tegen AD dat Luna Johnson haar dat had gevraagd.

Ook uit verklaringen van huismeester Vanessa in de rechtbank blijkt dat er was schoongemaakt voordat de technische recherche met plastic handschoenen aan de slag ging. Schoonmaakster Nur Maisara zegt dat Luna Johnson haar vanuit het politiebureau belde en vroeg om haar dochtertje op te halen en het appartement schoon te maken. Nur Maisara ruimde onder meer de gebroken fles cider op. Zij had een pasje van de lift en kon zonder te vragen binnen in het appartement. Volgens Vanessa hield de politie geen toezicht op wie er in en uit appartement kwam. Er waren vijf toegangspasjes in omloop. De rechtbank wil een uitdraai van wanneer met welk pasje het appartement heeft betreden.

Voetstappen
Die fles speelt een grote rol in de zaak. Ivana Smit zou door de cider hebben gelopen waardoor haar voetstappen zichtbaar waren op het balkon. Nadat Ivana’s lichaam was gevonden klopten en belden Vanessa en de politie om 15 uur op de deur. Toen hoorden ze een fles vallen, maar er werd niet opengedaan. De politie stelde volgens Vanessa later geen vragen over de gevallen fles.

Maisara staat later in de getuigenbank om haar verhaal toe te lichten. De Indiase vrouw zegt dat zijn veertien dagen voor het 4-jarig dochtertje Joey van de Johnsons heeft gezorgd toen het Amerikaanse stel in de cel zat. "Overdag bracht ik haar naar school, maar ik durfde niet meer in het appartement te slapen na wat er was gebeurd. Ik nam Joey ’s avonds mee naar mijn huis om daar te slapen."

Instructies
Na ongeveer twee weken haalden de Johnsons hun dochtertje weer op. De Johnsons stuurden vanochtend een advocaat naar de rechtbank die namens hen de zittingen bijwoont. Hij heeft instructies om niet met de media te praten. Hij staat via zijn laptop in direct contact met het Amerikaanse paar. Hij wil niet zeggen of de Johnsons morgen daadwerkelijk op komen dagen voor bij de rechtbank.

Advocaat Nair van de familie Smit kreeg vanochtend ook de kans om vragen te stellen. "Wat zou u doen als de politie zou zeggen dat er iemand van uw balkon is gevallen. Zou u gaan kijken?" "Ja, dat lijkt me wel," zei Vanessa. De Johnsons ging niet naar het balkon om naar beneden te kijken. Johnson vloekte en stak een sigaret op. Volgens Nair een berekenende reactie.

Tas vol geld
De schoonmaakster hoopt dat de Johnsons morgen komen. "Ik krijg nog 2000 ringit (400 euro) van ze voor al mijn werk," zegt ze tegen In de dagen na Ivana’s dood zijn er volgens schoonmaakster Nur Maisara spullen verdwenen uit het appartement. "Ik vond een tas vol met geld. Duizenden dollars en ringits. De volgende dag was een deel van het geld weg. Mr. Johnsons zei later dat er 3000 dollar, drie horloges, overhemden en een zilveren aansteker waren gestolen." Ze heeft daarna niets meer gehoord van de Johnsons.