Oud-topman SGL moet tonnen betalen

Print
Oud-topman SGL moet tonnen betalen

In 2012 viel de FIOD binnen bij Guus de J. Afbeelding: Archief De Limburger

Sittard - Oud-topman Guus de J. van de Sittardse Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL) moet in totaal zo’n 280.000 euro betalen aan de zorginstelling.

Dat heeft het Gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald in hoger beroep.

Verrijkt
De J. werd eind 2012 ontslagen door SGL omdat hij zich ‘verrijkt’ zou hebben met zorggeld. In een civiele procedure eiste SGL een schadevergoeding van 850.000 euro van De J. Die claim baseerde SGL op intern onderzoek van KPMG Forensic Accountants naar de handel en wandel van De J.

In 2014 bepaalde de rechter dat De J. ruim twee ton moest terugbetalen aan SGL, omdat hij onder meer onrechtmatige onkostenvergoedingen verkregen zou hebben, bestellingen deed bij Bol.com op kosten van SGL en dure horloges aanschafte, waarvan hij er enkele ‘ruilde’ tegen paarden voor het aan SGL gelieerde zorgbedrijf Tara-manda.

Kosten
In hoger beroep oordeelt het Gerechtshof nu dat De J. 180.000 euro aan SGL moet terugbetalen. Maar het hof veroordeelt De J. daarnaast ook nog tot  betaling van nog een ton aan kosten, die SGL moest maken om te laten onderzoeken wat er allemaal aan de hand was. De Rechtbank Limburg wees eerder een vergoeding voor de onderzoekskosten af.

Tegen oud-bestuurder De J. loopt ook nog een strafzaak. Hierin doet de Rechtbank Limburg volgende maand uitspraak.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen