Opa Ivana: 'Wegblijven Johnsons is schuldbekentenis'

Alexander Johnson en zijn vrouw Luna. Dit rijke Amerikaanse koppel was vlak voor haar dood nog samen met Ivana Smit. © Privéfoto

Ivana's opa en oma met oom Fred Agenjo bij de rechtszaal.© AD/Ton Voermans

Ivana Smit.© Facebook

thumbnail: Alexander Johnson en zijn vrouw Luna. Dit rijke Amerikaanse koppel was vlak voor haar dood nog samen met Ivana Smit.
thumbnail: Ivana's opa en oma met oom Fred Agenjo bij de rechtszaal.
thumbnail: Ivana Smit.

Het Amerikaanse echtpaar Johnson komt woensdag niet getuigen in de rechtszaak rond de dood van het 18-jarige model Ivana Smit in Kuala Lumpur. Opa Hendrik ziet het als 'een schuldbekentenis'.

AD/Ton Voermnas

"Als je de waarheid spreekt hoef je niet bang te zijn om te praten", zegt Ivana's grootvader. Moeder Karin Smit had nog hoop dat het Amerikaanse echtpaar wel zou komen. "Als ze het lef hebben gehad om dit te doen met mijn dochter, moeten ze ook het lef hebben om hier te komen. Maar de Johnsons hebben nooit contact opgenomen met ons, dan ben je al niet zeker van jezelf."

AngstOom Fred Agenjo denkt dat de Johnsons afzien van een getuigenis uit angst. "Ze zijn bang dat het de verkeerde kant opgaat."

Dinsdagochtend, op de derde zittingsdag, zat er plotseling een man met een laptop in de bankjes. Deze G.M. Tan maakte zich kenbaar als advocaat van Alexander Johonson. Hij zat er als toehoorder en stond in direct contact met het Amerikaanse echtpaar. Na de lunch deelde hij de officier van justitie mee dat de Johnsons ondanks hun toezegging niet zouden komen.

SchoongemaaktDinsdagmorgen werd bekend dat het appartement van de Johnsons in Kuala Lumpur, waar Ivana Smit overleed, is schoongemaakt door de schoonmaakster voordat de technische recherche aanwezig was. De schoonmaakster zegt dat Luna Johnson haar dat had gevraagd.Ook uit verklaringen van huismeester Vanessa in de rechtbank blijkt dat er was schoongemaakt voordat de technische recherche met plastic handschoenen aan de slag ging. Schoonmaakster Nur Maisara zegt dat Luna Johnson haar vanuit het politiebureau belde en vroeg om haar dochtertje op te halen en het appartement schoon te maken. Het balkon, waar voetstappen van Ivana werden gevonden, maakte ze niet schoon. Fles ciderNur Maisara ruimde onder meer de gebroken fles cider op. Zij had een pasje van de lift en kon zonder te vragen binnen in het appartement. Volgens Vanessa hield de politie geen toezicht op wie er in en uit appartement kwam. Er waren vijf toegangspasjes in omloop. De rechtbank wil een uitdraai van wanneer, en met welk pasje, het appartement is betreden.

Die fles cider speelt een grote rol in de zaak. Ivana Smit zou door de cider hebben gelopen waardoor haar voetstappen zichtbaar waren op het balkon. Nadat Ivana’s lichaam was gevonden klopten en belden Vanessa en de politie om 15 uur op de deur. Toen hoorden ze een fles vallen, maar er werd niet opengedaan. De politie stelde volgens Vanessa later geen vragen over de gevallen fles.

Indiase vrouwMaisara staat later in de getuigenbank om haar verhaal toe te lichten. De Indiase vrouw zegt dat zij veertien dagen voor het 4-jarig dochtertje Joey van de Johnsons heeft gezorgd, toen het Amerikaanse stel in de cel zat. "Overdag bracht ik haar naar school, maar ik durfde niet meer in het appartement te slapen na wat er was gebeurd. Ik nam Joey ’s avonds mee naar mijn huis om daar te slapen."' De Amerikaanse ambassade belde dagelijks met de schoonmaakster om te vragen of alles goed ging met het dochtertje van de Johnsons.

Na ongeveer twee weken haalden de Johnsons hun dochtertje weer op. Advocaat Nair van de familie Smit kreeg dinsdagook de kans om vragen te stellen. "Wat zou u doen als de politie zou zeggen dat er iemand van uw balkon is gevallen. Zou u gaan kijken?" "Ja, dat lijkt me wel", zei Vanessa. De Johnsons gingen niet naar het balkon om naar beneden te kijken. Johnson vloekte en stak een sigaret op. Volgens Nair een berekenende reactie. "Nu ze niet komen, wordt het steeds verdachter", aldus Nair.Spullen verdwenenDe schoonmaakster hoopte dat de Johnsons morgen zouden komen. "Ik krijg nog 2000 ringit (400 euro) van ze voor al mijn werk'', zegt ze. In de dagen na Ivana’s dood zijn er volgens schoonmaakster Nur Maisara spullen verdwenen uit het appartement. "Ik vond een tas vol met geld. Duizenden dollars en ringits. De volgende dag was een deel van het geld weg. Mr. Johnson zei later dat er 3000 dollar, drie horloges, overhemden en een zilveren aansteker waren gestolen.'' Ze heeft daarna niets meer gehoord van de Johnsons.

Advocaat Diekstra noemt het politie-onderzoek een aanfluiting. "Hoe kan een schoonmaakster toegang hebben gekregen tot het appartement terwijl er nog een sporenonderzoek diende plaats te vinden?"'

De familie van Smit gelooft niet dat haar dood een ongeluk was. De Nederlandse patholoog-anatoom Frank van de Goot verklaarde eerder dat hij aanwijzingen heeft gevonden die erop kunnen duiden dat de jonge vrouw mogelijk al voor haar val was overleden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal