Dermatologen maken zich zorgen over record zonkracht

Print
Dermatologen maken zich zorgen over record zonkracht

Foto ter illustratie: een vrouw smeert zich in met zonnebrandcrème. Afbeelding: ANP

De hoeveelheid schadelijke uv-straling van de zon was afgelopen juli hoger dan ooit tevoren, dat blijkt uit metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In juli werd een record verbroken sinds het begin van de uv-metingen in 1994. Dermatologen maken zich zorgen.

De totale zonkracht vorige maand was een kwart hoger vergeleken met de gemiddelde kracht van de zon in de maand juli over de afgelopen 25 jaar. Het RIVM is het instituut in Nederland met een een uv-meetpunt dat dagelijks de actuele zonkracht weergeeft.

Ook in de periode van mei tot en met juli opgeteld was de uv-straling het hoogst in de afgelopen 25 jaar. Volgens het instituut komt de hoge hoeveelheid uv-straling mede doordat er nauwelijks bewolking was.

Groter risico
Het RIVM voorspelt op basis van een toename in de totale zonnestraling, die door het KNMI wordt verwacht, dat de blootstelling aan uv op langer termijn een groter risico vormt. De straling kan onder meer huidkanker en staar veroorzaken.

Dat de uv-straling steeds intenser wordt is ook volgens dermatoloog Ivo Nagtzaam van het Maastricht UMC+ zorgelijk. "Maar ik ben niet alleen bezorgd om deze situatie", zegt hij. "Ook ons hele zongedrag is de afgelopen eeuw veranderd, waardoor de gevolgen groter zijn. In vroegere tijden lagen mensen nauwelijks in de zon, maar sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is de zonblootstelling toegenomen'', legt hij uit.

Huidkanker
Een ernstig gevolg van de langere blootstelling aan de zon is volgens Nagtzaam dat een op de vijf mensen met een blanke huidskleur huidkanker krijgt. Bij de meeste mensen ontstaat dit op de langere termijn, door de opgetelde hoeveelheid schade die de zon door de jaren heen heeft aangericht. Daarnaast speelt ook zonverbranding een rol bij het ontstaan van huidkanker. 

"We willen vaak een bruin kleurtje en beseffen niet of pas laat, wat lang en ook onbeschermd zonnen voor gevolgen heeft." Een ander gevolg van lange blootstelling aan de zon is de versnelde veroudering van de huid met onder andere pigmentvlekken en rimpels als gevolg.

Schade
Hoe snel een huid schade oploopt of verbrandt hangt af van verschillende factoren. "De ernst van de schade verschilt per huidtype, huidskleur, zonnestand, tijdstip, jaargetijde en weersomstandigheden." Volgens Nagtzaam moeten mensen zich in algemene zin bewust zijn van de schade van de zon, zeker nu de uv-straling zo hoog is. Volgens hem worden langzamerhand de risico's wel bekender.

Wel is totale vermijding van de zon niet het doel van zijn waarschuwing. "We hebben allemaal zon nodig, maar zorg voor goede bescherming", zegt hij. "Zonnebrandcrème voorkomt huidbeschadiging en stelt zonnebrand en huidbeschadiging uit. Daarmee wordt op langere termijn de kans op huidkanker kleiner."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee