Ajax overklast Standard Luik en treft Dinamo Kiev in play-offs

Print
Ajax overklast Standard Luik en treft Dinamo Kiev in play-offs

Matthijs de Ligt heeft Ajax zojuist naar een 2-0 voorsprong gekopt. Afbeelding: ANP

Ajax mag nog altijd hopen op deelname aan de Champions League. In de Johan Cruijff Arena werd Standard Luik dinsdagavond overdonderd (3-0). Nu wacht Dinamo Kiev als laatste horde.

De volle Johan Cruijff Arena bulderde er op los. De fans vonden het mooi wat ze zagen. Een energieke Hakim Ziyech die het spel naar zich toe trok. Het perfecte en kordate optreden van Nicolas Tagliafico. De souplesse van Frenkie de Jong. Soms de klasse van Dusan Tadic. Het slimme spel van Klaas-Jan Huntelaar.

Nee, eigenlijk was er niemand die uit de toon viel. Het publiek werd weer eens warm op een Europese avond. Op het juiste moment liet Ajax van zich spreken met een overtuigende overwinning. Toen David Neres direct na rust de 3-0 maakte, was de ontspanning voelbaar op de tribunes. Ajacieden op het veld straalden dat gevoel al vanaf het begin uit. 

Onverzettelijk
Matthijs de Ligt, zeker met die enorme pleister op zijn wenkbrauw het toonbeeld van onverzettelijkheid, had Ajax tien minuten voor rust al op 2-0 gekopt. Hij gleed richting de cornervlag om zijn doelpunt vervolgens met heel het team te vieren. Ajax was getergd na de dramatische competitiestart afgelopen weekend tegen Heracles (1-1). Toen hadden de Amsterdammers, met een paar reserves, een slechte beurt gemaakt met slap, inspiratieloos voetbal.

Maar hoe anders was dat dinsdagavond in hetzelfde stadion. Standard Luik werd vanaf minuut één onder druk gezet. Ajax domineerde en combineerde. Met hetzelfde elftal dat vorige week  in Luik ook lang de bovenliggende partij was geweest totdat het een 0-2 voorsprong simpel weggaf (2-2). Daarom moest Ajax er nog serieus werk van maken. En dat deed het met enthousiast, aanstekelijk spel.

Buitenspel
De Ligt scoorde dus, uit een corner. Dat kon niet uitblijven na de reeks hoekschoppen die Ajax door het aanvallende spel vanaf het begin afdwong. Daarvoor had Huntelaar al voor de eerste goal gezorgd. De Argentijnse linksback Tagliafico bereidde prima voor, Huntelaar prikte op het randje van buitenspel mooi binnen.

Het was precies wat de ploeg van Erik ten Hag nodig had na die zeperd in de eredivisie. Ook tegen het zwakkere Sturm Graz maakte Ajax al indruk. Maar juist dat goede gevoel dreigde door het onnodige gelijkspel in Luik en het puntenverlies tegen Heracles vliegensvlug te verdwijnen. 

Champions League
Ajax was van tevoren al zeker van de Europa League. Maar de zomerse investeringen van een slordige veertig miljoen euro zijn niet gedaan om aan dat toernooi deel te nemen. Nee, de Amsterdammers willen eindelijk weer eens Champions League spelen. De hoop mag Ajax nu nog altijd koesteren.

Donny van de Beek raakte zijn basisplaats kwijt. Hij mocht nog tien minuten meedoen en liet direct zien gretig te zijn. Gesteund ook door het publiek dat altijd gecharmeerd is van de jongen van de club. Mede door zij inbreng ging Ajax nog op zoek naar meer goals. Maar de avond was al meer dan geslaagd.


Laatste obstakel
De laatste keer dat Ajax in de Champions speelde was in 2014, toen de Amsterdammers als kampioen rechtstreeks deelname afdwong. De laatste keer dat Ajax het belangrijkste clubtoeornooi bereikte via de voorrondes was in 2010 toen Dinamo Kiev werd uitgeschakeld. Juist ja, Dinamo Kiev. Opnieuw het laatste obstakel.