Italiaanse minister: top wegendienst moet weg na brugdrama

Print
Italiaanse minister: top wegendienst moet weg na brugdrama

Danilo Toninelli (links). Afbeelding: AFP

De Italiaanse minister van Transport Danilo Toninelli vindt dat koppen moeten rollen bij de uitbater van de rampbrug in Genua.

In zijn ogen de top van Autostrade per l'Italia medeverantwoordelijk voor de instorting van het viaduct dinsdag. Daarbij kwamen zeker 35 mensen om het leven. 

Achterstallig onderhoud
Volgens Toninelli is de ramp met de verkeersbrug in Genua het gevolg van achterstallig onderhoud. Hij heeft vanmorgen een verklaring op Facebook gezet. "Het is 24 uur geleden sinds de tragedie die Genua raakte en net als wij allemaal heb ik nog steeds die vreselijke beelden van de instorting van de Morandi-brug in mijn hoofd", schrijft hij.

Hij bezoekt woensdag de plek van het drama. "Ik voel woede, omdat je in een beschaafd land niet kunt sterven doordat een brug instort. Ik wil dit nog eens herhalen met nog meer kracht: degenen die schuldig zijn aan deze ongerechtvaardigde tragedie moeten gestraft worden. De bedrijven die onze snelwegen beheren, zullen de duurste tol betalen in Europa. Ze verdienen miljarden, betalen een paar miljoen aan belastingen en doen niet eens het onderhoud dat nodig is voor bruggen en wegen."

Afspraken
Toninelli vindt dat Autostrade per l'Italia, een dochteronderneming van tolwegenexploitant Atlantia, zich niet aan gemaakte afspraken heeft gehouden. Hij eist dat de schuldigen ontslag nemen en waarschuwde dat het bedrijf ook een forse naheffing tegemoet kan zien. "Aangezien er ernstige fouten zijn gemaakt, heb ik al aangekondigd dat we alle mogelijke procedures inzetten en boetes tot 150 miljoen euro opleggen. Als ze niet in staat zijn om onze snelwegen te beheren, dan zal de staat dat doen."

Wederopbouw
De minister spreekt al over wederopbouw van de brug, om het gewone wegverkeer te herstellen. Ook wil hij geld investeren om bestaande bruggen, waarvan er veel gebouwd zijn in de jaren 60 en 70, te verstevigen en de infrastructuur te verbeteren.  "Ik denk dat het onze plicht is om overheidsgeld te gebruiken voor het onderhoud van deze vitale slagaders van het land. Zodat we kunnen zeggen: nooit meer een bloedbad zoals dat van Genua."

Eerder zei minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini al dat de schuldigen er voor moeten opdraaien. "Ze zullen moeten betalen, betalen voor alles, en veel betalen," zei hij. 

'Geen reden'
Volgens het hoofd van de dienst wegbeheer, Stefano Marigliani, kwam de ineenstorting van de brug "onverwacht en onvoorspelbaar. De brug werd voortdurend gemonitord, zelfs meer dan de wet voorschrijft.'' Hij zei dat er "geen reden was om de brug als gevaarlijk te beschouwen".

Intussen is het strafrechtelijk onderzoek naar de instorting van de brug al begonnen, melden Italiaanse media. Volgens hoofdaanklager Francesco Cozzi is er genoeg aanleiding om nu al een onderzoek te beginnen naar meervoudige doodslag en het veroorzaken van een ramp.