Mienke krijgt haar zin niet: 'Pastafarisme' is geen godsdienst

Print
Mienke krijgt haar zin niet: 'Pastafarisme' is geen godsdienst

Mienke de Wilde Afbeelding: Paul Rapp

Mensen mogen op hun pasfoto geen vergiet op hun hoofd hebben. Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, vandaag besloten.

De zaak werd aangespannen door Mienke de Wilde, een rechtenstudente uit Nijmegen. De vrouw is pastafari, oftewel een aanhanger van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster.

Lees ook: Mienke krijgt haar zin niet: 'Pastafarisme' is geen godsdienst

Twee jaar geleden wilde de Nijmeegse een identiteitskaart en een rijbewijs aanvragen, maar haar foto's werden vanwege het vergiet op haar hoofd geweigerd door de gemeente. In de regels voor pasfoto's staat dat het hoofd gedeeltelijk bedekt mag zijn, maar alleen om religieuze redenen, zoals een hoofddoek of een tulband. Dat was bij haar ook het geval, zei de vrouw, en ze stapte naar de rechter. Die wees haar eis af. Daarop ging ze naar de Raad van State.

Protest
De Kerk van het Vliegende Spaghettimonster is begin deze eeuw bedacht door een Amerikaan, uit protest tegen gevestigde godsdiensten. Aanhangers vereren een godheid die gemaakt is van spaghetti en gehaktballen. Om hem te eren, dragen ze een vergiet op hun hoofd. 

Het geloof heeft geen geboden, maar acht zogeheten liever-nieten. De hemel bestaat uit een biervulkaan en strippers en opwarming van de aarde komt volgens gelovigen door het verdwijnen van piraten. Praat-Als-Een-Piraatdag is een officiële feestdag van de pastafari's.