Vliegverkeer Schiphol hervat na storing

Print
Vliegverkeer Schiphol hervat na storing

Afbeelding: ANP

Al het vliegverkeer van en naar Schiphol is hervat na een storing eerder op de dag. Wel is er nog sprake van vertragingen.

 Kort na 13.00 uur leidde een storing bij de Luchtverkeersleiding ertoe dat zowel inkomend als vertrekkend vliegverkeer werd stilgelegd. Eerst werd het vertrekkend verkeer weer opgestart. Korte tijd later konden er ook weer toestellen landen, zij het in eerste instantie in beperkte mate, meldt Schiphol.

Advies aan reizigers
Een woordvoerster van de luchthaven wijst erop dat de storing wel tot enige vertraging kan leiden en raadt passagiers aan de app of de website van de luchthaven te checken voor actuele vliegtijden.

Back-up
Het ging om een storing in het communicatiesysteem tussen de Luchtverkeersleiding (LVNL) en de piloten. Vliegtuigen die op het moment van de storing in het Nederlandse luchtruim vlogen, konden veilig landen door gebruik van een back-up van het communicatiesysteem.

Vooraankondiging
Maastricht Aachen Airport ontving woensdagochtend een vooraankondiging van Schiphol zich gereed te maken als uitwijkmogelijkheid. Maar uiteindelijk hoefde ‘Beek’ geen extra personeel op te roepen en maatregelen te nemen.

Uitwijken naar ‘Beek’ had ertoe kunnen leiden dat de luchthaven vijf passagiersvliegtuigen en vijf vrachtvliegtuigen had moeten laten landen om die vervolgens een plek te geven op de luchthaven. In een noodgeval was voor nog enkele vliegtuigen extra ook nog de taxibaan beschikbaar geweest. Maar volgens een woordvoerder was die maatregel niet nodig. Soms is dat wel het geval in de herfst als dichte mist opstijgen en landen onmogelijk is op Schiphol.