Sittardse verdachte van uitschelden Erdogan wil vrijspraak

Print
Sittardse verdachte van uitschelden Erdogan wil vrijspraak

Afbeelding: EPA

Sittard - De 64-jarige man uit Sittard die wordt vervolgd omdat hij de Turkse president Erdogan voor onder meer varken en Hitler uitmaakte, betwist dat hij dat zelf heeft gedaan. Zijn advocaat zegt dat ze voor vrijspraak zullen gaan.

Jack G. uit Sittard zou niet eigenhandig de vijf e-mails hebben gestuurd die in 2016 binnenkwamen bij de Turkse ambassade.

Scheldmails
Of Erdogan de scheldmails zelf ooit heeft gezien, is natuurlijk zeer de vraag. Maar na vijf mails in ongeveer een half jaar tijd waren ze het bij de Turkse ambassade in Den Haag wel zat en deden aangifte.

Het Openbaar Ministerie kwam in actie en vervolgt nu de 64-jarige Jack G., die man die de mails zou hebben gestuurd, voor 'belediging van een bevriend staatshoofd'.  

Couppoging
De mails werden voor zover bekend allemaal gestuurd in 2016, het jaar dat Turkije vol in het nieuws was vanwege de mislukte couppoging. Erdogan overleefde de coup en hield daarna keihard huis in zijn land door duizenden vermeende coupplegers op te pakken.

De mails werden gestuurd tussen juli en november. De eerste scheldmail kwam val na de mislukte coup. In de tierende mails wordt Erdogan voor van alles nog wat uitgemaakt, van nazi tot varken.

Lees ook: Erdogan wil tekening Limburgse cartoonist van internet laten verdwijnen

Rechter
De verdachte - die tot aan zijn pensioen in de luchtvaart werkte - zelf wil nu nog niet zeggen hoe de mails dan wel vanuit in elk geval zijn omgeving of ip-adres op de Turkse ambassade werden afgevuurd.

Vrijdag moet hij voor de rechter in Den Haag verschijnen tijdens een eerste nog niet-inhoudelijke zitting. Maar zowel de Sittardenaar als zijn advocaat zal er niet zijn. Pas bij de inhoudelijke behandeling zullen zij komen en tekst en uitleg geven.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje