Darmbacterie VRE in Zuyderland Geleen

Print
Darmbacterie VRE in Zuyderland Geleen

Het Zuyderlandziekenhuis in Sittard-Geleen. Afbeelding: ANP

Sittard - In het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen zijn acht patiënten besmet geraakt met de VRE-bacterie. De darmbacterie heerst sinds eind juli op afdeling West 26 (revalidatie) van het ziekenhuis.

De afgelopen week zijn er geen nieuwe gevallen bij gekomen. "Dat betekent dat de genomen maatregelen om de VRE zo snel mogelijk in te dammen, zijn vruchten lijken af te werpen”, zegt een woordvoerder. Zo is er veel extra aandacht voor een goede handdesinfectie zowel onder personeel als alle andere mensen die de afdeling bezoeken.

Contact-isolatie
De acht patiënten worden in contact-isolatie verpleegd. Dit betekent onder andere dat bij de verzorging de medewerkers een schort en handschoenen dragen en een stringente handhygiëne in acht nemen. Het ziekenhuis in Sittard-Geleen beschikt over eenpersoonskamers waardoor het besmettingsgevaar verminderd wordt.  

Antibiotica
VRE-bacteriën worden overgebracht door (hand)contact en via besmette voorwerpen zoals deurklinken of het toilet. Belangrijk is in dit verband een strikte handhygiëne en goede schoonmaak, aldus de woordvoerder. De darmbacterie is niet gevaarlijk voor gezonde mensen. Alleen bij ernstig zieke patiënten kan ze soms een ontsteking geven. "Normaal gesproken kunnen deze infecties behandeld worden met antibiotica. Alleen werkt het antibioticum dat standaard gegeven wordt niet altijd.”

De VRE-bacterie is een resistente variant van de veelvoorkomende enterococ die in de darmen aanwezig is.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →