Sainte Marie in Maastricht: 'kroedwösj' en Fanfare Du Kwatsj

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Werd woensdagochtend 15 augustus in de Onze Lieve Vrouwebasiliek met een mis Maria-Ten-Hemel-Opneming gevierd; in de avonduren speelde Fanfare Du Kwatsj op de Markt ‘de Sterre der Zee’ van de hemel. Zo kreeg Sainte Marie in Maastricht weer eens een feestelijk volkstintje.

Kroedwösj
Een drukte van belang woensdagochtend in en rondom de Onze Lieve Vrouwebasiliek. Honderden Maastrichtenaren, Belgen en Duitsers komen naar de bakermat van de Nederlandse verering van het heengaan van de heilige maagd Maria. In de hal voor de entree van de kerk en de Merodekapel waar de Sterre der Zee op haar voetstuk staat - overigens pas sinds 1903 -  wordt gretig de kroedwösj uitgezocht. Voor Jezus en Maria überhaupt in beeld waren in de Zuid-Limburgse contreien wisten de lokale boeren het al zeker; deze uit zeven kruiden bestaande bos flora beschermt huis en haard tegen donder en vooral bliksem en beschermt de oogst. Zoals de heidense kerstboom nu een van de symbolen is tijdens de Kerstmis, de viering van de geboorte van Jezus Christus; aan de kroedwöj hebben de katholieken een van de vele legendes van Maria opgehangen. (zie deze link )

Feestelijk volkstintje 
Is in tal van West-Europese landen Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart (Belgische benaming) een officiele feestdag; in Nederland is destijds bij het bepalen van ‘vrije dagen’ de 15e augustus niet aan de orde geweest. Voor veel Nederlanders met een ‘koloniale Indische geschiedenis’ herinnert die dag vooral aan de capitulatie van de Japanners (1945). Daar werd woensdagavond bij de terrassen aan de noordoostzijde van de Markt niet gedacht. Daar trad vanaf zeven uur Fanfare Du Kwatsj op. De muzikanten van dit gezelschap was door vier horecabedrijven (Local, Minckelers, De La Bourse en Aon de Merret) gevraagd om de avond van Sainte Marie een feestelijk tintje te geven. Daarin slaagde de band met vlag en wimpel. Met een keur aan evergreens wisten de bedreven muzikanten de goed bezette terrassen te amuseren. Maar ook veel passanten bleven korte of langere tijd hangen op pleintje waar de Kleine Gracht op de Markt uitkomt.

Prettige variant 
Sainte Marie is in Maastricht sinds mensenheugenis een belangrijke feestdag geweest. Toch altijd wel vooral een kerkelijke. Met enige jaloezie werd door veel inwoners van de Limburgse hoofdstad naar buurstad Luik gekeken. Daar wordt de 15e augustus gevierd als een waar volksfeest. De intieme Maastrichtse variant op de Markt kan een prettige gezellige variant worden. Bij mooi weer dan toch.

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje