Limburgers op de bres voor slachtoffers Lombok

Print

Afbeelding: AFP/Adek Berry

Het door een aardbeving getroffen Indonesische eiland Lombok krijgt volop hulp uit Limburg. Spontaan hebben Limburgers acties op touw gezet om de gedupeerden in Lombok de helpende hand te bieden.

Het dodental is inmiddels opgelopen tot 436 en de Indonesische overheid schat dat de schade meer dan 300 miljoen euro is. Hoogstwaarschijnlijk zal dit bedrag nog toenemen.

De situatie op het eiland is desastreus. De overheid biedt hulp, maar de inwoners zijn toch afhankelijk van particulieren. Meerdere Limburgers, die op het eiland zijn of vanuit Nederland opereren, proberen op eigen houtje hun steentje bij te dragen.

Crowdfunding
De Venlose Dauja van Dalen startte een crowdfundingsactie. Binnen enkele dagen doneerden bekenden en onbekenden geld. De teller staat inmiddels bijna op 10.000 euro en nu reist ze door Lombok om de slachtoffers te voorzien van overlevingspakketten. Pakketten met rijst, babyvoeding, melk, water en kleding deelt ze uit aan de getroffen inwoners. Maar ze gaat nog een stapje verder. Dauja is een samenwerking gestart met het Rode Kruis zodat de organisatie vrachtwagens met schoon drinkwater faciliteert. Ze is nog steeds bezig met het bedenken van een plan voor hulp op de langere termijn. Zo wil ze een kledingcontainer vanuit Nederland laten overkomen.


Dauja van Dalen (rechts op de foto) in gesprek met het Rode Kruis.

Ook de Roermondse Brian van Dijke helpt door middel van een doneeractie. In 2017 is hij op reis geweest naar Indonesië en heeft hij de Rinjani vulkaan beklommen. Destijds werd hij begeleid door berggids Adi, waar hij een goede band mee heeft opgebouwd. Inmiddels heeft Brian zo’n 710 euro opgehaald. De actie loopt nog zo’n twee weken.

Vakantie
Familie te Poel uit Kerkrade zamelt ook geld in voor de inwoners van het getroffen eiland. Ze waren op vakantie, maar hebben zo’n 3.000 euro opzij gelegd. Goederen zijn al ingekocht en afgeleverd.

Ook de 7-jarige Saar Willemsen uit Maastricht maakte op haar laatste vakantiedag de aardbeving mee. Het maakte indruk en Saar besloot actie te ondernemen. Binnen een paar dagen haalde ze meer dan 1.300 euro op en afgelopen weekend liep ze mee met de Heuvelland4daagse. Tijdens de tocht haalde ze geld op en het merendeel is al overgemaakt naar Indonesië.