FOX overtreedt mediawet; wedstrijd Feyenoord ten onrechte achter decoder

Print
FOX overtreedt mediawet; wedstrijd Feyenoord ten onrechte achter decoder

Afbeelding: ANP

Feyenoordfans hebben donderdagavond het recht om de wedstrijd tegen AS Trencín op een open en dus gratis tv-kanaal te zien. Dat is echter niet het geval.

De match zit, net als FC Basel-Vitesse namelijk achter de decoder, bij FOX Sports 1 en 2. De zender overtreedt daarmee de Mediawet. Dat bevestigen het Commissariaat van de Media en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

'Nationaal belang'
Alle wedstrijden van de Europa League én de Champions League staan op de zogeheten evenementenlijst, omdat ze een ‘nationaal belang’ dienen.

Deze moeten volgens de mediawet worden uitgezonden op een open kanaal dat minstens 75 procent van alle huishoudens in Nederland moet bereiken zonder dat die daar extra voor moeten betalen.

Open kanaal
FOX heeft wel degelijk zo’n open kanaal (vooral gevuld met series als The Walking Dead en The Simpsons), maar Feyenoord – AS Trencín (20.30 uur) evenals de wedstrijd FC Basel – Vitesse (20.00 uur) zijn donderdagavond alleen te zien op decoderzenders FOX Sports 1 en 2.

"Ze moeten de wedstrijden dus op hun open kanaal uitzenden óf het betaalkanaal open zetten voor iedereen", aldus woordvoerder Sander van Dam van het Ministerie van OCW.

Ziggo Sport
In 2016 werd Ziggo Sport door het Commissariaat voor de Media op de vingers getikt, omdat ze de wedstrijden in de voorronde van de Champions League op die zender – ook geen open kanaal – onvoldoende landelijke dekking hadden.

Een jaar later werd de wedstrijd van Ajax tegen Nice ook op Eurosport uitgezonden. Samen hadden ze namelijk wél voldoende landelijke dekking.

Het Commissariaat kan niet zeggen of ook FOX een reprimande te wachten staat. De mediawaakhond oordeelt altijd achteraf, nooit vooraf. Het is nu nog niet bekend of FOX donderdag nog maatregelen treft.