Schade-experts bij Achmea buitenspel

Bij wateroverlast wordt in veel gevallen de ontstane schade getaxeerd.© anp

Inboedel- en opstalverzekeraar Achmea keert sinds 1 juli geen schade meer uit aan klanten die voor een second opinion gebruikmaken van zogenoemde contra-experts die niet zijn aangesloten bij het Nederlands Instituut van Register Experts (Nivre). Verzekerden zijn de dupe, zeggen de ongebonden taxateurs.

Marco Willemse

De vrije contra-experts waarschuwen particulieren en bedrijven voor lagere vergoedingen na brand, wateroverlast of andere schade als het tegenonderzoek, waar een verzekerde wettelijk recht op heeft, alleen nog wordt gedaan door taxateurs met een Nivre-certificaat. De contrabranche wijst op de afspraak binnen het Nivre dat aangesloten schade-experts elkaars oordeel niet in twijfel mogen trekken.

Een neutraal tegenonderzoek bij een schade is in zo’n geval onmogelijk, zegt contra-expert Jeroen Bolier van SchadeKing Nederland namens een aantal collega’s. "Nivre-taxateurs praten elkaar en de verzekeringsmaatschappijen naar de mond, terwijl wij enkel het belang van de klant voor ogen hebben. Als die recht heeft op een hoger schadebedrag dan is vastgesteld – en dat komt vaker voor dan je denkt – dan proberen we dat eruit te slepen. Het verschil kan duizenden euro’s bedragen. Een contra-expert met Nivre-papieren zal zich er volgens ons niet bovenmatig voor inspannen.”

Behalve Achmea sluiten ook de dochters Avéro, Centraal Beheer, FBTO en Interpolis taxateurs zonder certificaat definitief uit. De maatschappijen zijn van mening dat schade-experts, inclusief degenen die tegenonderzoek doen, goed opgeleid en van onbesproken gedrag moeten zijn.

Waarschuwingsbrief

Alleen het Nivre-keurmerk geeft verzekerden de garantie dat er betrouwbare en bekwame taxateurs aan het werk zijn, schrijft de directie van Achmea in een waarschuwingsbrief aan de niet-aangesloten contra-experts. Volgens Bolier overtreedt Achmea de wet door haar polishouders niet langer de vrije keus te laten bij een tegenonderzoek naar schade. "Het wetboek is er helder over. Een verzekerde heeft áltijd recht op een contra-expertise en beslist zélf wie dat uitvoert. De kosten zijn ook altijd voor de verzekeringsmaatschappij.”

Het Nivre is volgens Bolier verre van onpartijdig, aangezien in het dagelijks bestuur vertegenwoordigers zitten van Achmea en van de drie grootste schadebureaus. "Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Het is een en al belangenverstrengeling in de verzekeringswereld. Het wordt tijd dat de ministers Dekker (Rechtsbescherming) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zich buigen over de zaak.”

Geen lippendiensten

Volgens Nivre-directeur Henk Grootkerk is er geen sprake van lippendiensten aan de verzekeringsmaatschappijen. "Schade-experts die bij ons geregistreerd staan, rapporteren uitsluitend aan de bureaus waarvoor ze werken. Het is ook pertinent onjuist dat Nivre-experts elkaars taxaties niet in twijfel mogen trekken.”

Achmea wil niet reageren op de aantijgingen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal