Truck nog steeds op rampbrug Genua, met ruitenwissers aan

Print
Truck nog steeds op rampbrug Genua, met ruitenwissers aan

De Basko-vrachtwagen staan net als tientallen andere wagens nog stil en verlaten op de afgebroken Morandibrug in Genua. Afbeelding: AD/Brandweer Italië

Het is een bizar gezicht uit de lucht: de vrachtwagen van supermarktketen Basko staat nog steeds op het randje van de afgebrokkelde Morandibrug. De lucht is inmiddels stralend blauw, maar de ruitenwissers van de vrachtwagen staan nog aan en ploegen over de inmiddels kurkdroge voorruit.

De beelden uit de lucht zijn gemaakt door de Italiaanse brandweer, vanuit een helikopter. Ook de lichten van de vrachtwagen staan nog aan. Chauffeur Antonio Rubino (37) ontsnapte aan de dood toen dinsdag slechts een paar meter voor hem de brug afbrak. Over een lengte van 200 meter stortte de 51 jaar oude brug in, met vele tientallen doden als gevolg. 

Hel
Antonio en zijn bijrijder stapten uit de wagen en wisten het vege lijf te redden. Rubino: "Op een gegeven moment begon alles te trillen. De auto voor me verdween, het leek alsof die was opgelost in de wolken. Toen ik omhoog keek zag ik de pilaar van de brug vallen. Ik remde. Ik remde niet alleen, ik trapte er zo hard op dat de wielen bijna blokkeerden. Toen ik de leegte voor me zag, ben ik instinctief achteruit gaan rijden, om te ontsnappen aan die hel", vertelde de chauffeur een dag na de ramp tegen Italiaanse media.

Onder het puin
Op het moment van de ramp ging Genua gebukt onder een wolkbreuk. Het zicht was bijzonder slecht op de brug, waardoor Rubino al iets langzamer reed. Enige tientallen meters achter de Basko-truck staan ook andere wagens nu nog steeds leeg en verlaten op de restanten van de Morandibrug. Gevreesd wordt dat de brug verder zal instorten, dus moet iedereen uit de buurt blijven. Tientallen meters lager zoeken reddingswerkers nog steeds naar mensen die onder het puin kunnen liggen. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen