Buurtbewoners niet gekend in de bouw van Duitse windmolens

Print
Buurtbewoners niet gekend in de bouw van Duitse windmolens

Afbeelding: iStock

Herkenbosch - De procedure voor de bouw van windmolens over de grens bij Herkenbosch moet over. Dat stellen buurtbewoners die klagen dat in Nederland nooit ruchtbaarheid is gegeven aan het windmolenplan.

Advocaat Paul Russell roept in een brandbrief de hulp in van de provincie Limburg. Die moet de Duitse gemeente een tik op de vingers geven omdat internationale verdragen zijn geschonden, stelt Russel.

Schimmig spel
Volgens de verdragen moeten mensen aan beide kanten van de grens inspraak krijgen in politiek gevoelige kwesties zoals de bouw van windmolens. Russell: "Nu is er een schimmig spel gespeeld met mogelijkheid tot inspraak die alleen in Duitsland bekend is gemaakt en dan ook nog in een vakantieperiode werd opengesteld.”

Niederkrüchten heeft een bouwvergunning afgegeven voor vier windmolens nog geen kilometer over de grens bij Herkenbosch. Een aanvraag voor acht extra molens is nog in voorbereiding. Natuurorganisaties uitten recent al zorgen over de plannen. De molens komen vlakbij Nationaal Park De Meinweg.

Verplicht
In Duitsland moeten gemeenten verplicht gebieden aanwijzen waar windmolens zijn toegestaan. Niederkrüchten heeft daarvoor enkele locaties in beeld die allemaal vlakbij de grens liggen. De inspraakprocedure voor die aanwijzing loopt deze vrijdag af. Volgens de omwonenden heeft de gemeente echter verzuimd om ook Nederlandse belanghebbenden te informeren. Er zijn geen advertenties geplaatst in huis-aan-huisbladen en er is geen Nederlandstalige informatie ter inzage gelegd. Dat had volgens Russell wel moeten gebeuren.

Uitstel
Of de provincie Limburg daadwerkelijk inspraak voor Nederlandse buurtbewoners gaat eisen, kan een woordvoerder nog niet zeggen. Het verzoek van de advocaat wordt nog bestudeerd. De gemeenten Roermond en Roerdalen hebben, net als de provincie, bij Niederkrüchten uitstel gevraagd en gekregen voor het indienen van een eigen inspraakreactie. Op 11 oktober zitten de gemeenten met de Duitse buren aan tafel.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje