PvdA Landgraaf vraagt opnieuw om onderzoek naar Pinkpopongeval

Print
PvdA Landgraaf vraagt opnieuw om onderzoek naar Pinkpopongeval

Afbeelding: ANP

Landgraaf - Oppositiepartij PvdA Landgraaf dringt bij het college van B en W opnieuw aan op het instellen van een onafhankelijk breed onderzoek naar optreden en rol van verschillende instanties rond het fatale verkeersongeval na afloop van Pinkpop.

Een verzoek daartoe van de PvdA en de SP kort na het ongeval werd afgewezen door burgemeester Raymond Vlecken, stelt de PvdA.

Een bestuurder reed in de nacht van 17 op 18 juni  in op festivalgangers die op de rijbaan zaten, daarbij kwam een Heerlenaar om het leven en raakten drie mensen levensgevaarlijk gewond.

Onderzoeksraad
In een brief aan het college stellen Robin Reichrath en Cynthia Veerman 22 vragen en verzoeken de burgemeester om de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) of anders een ander onafhankelijke instantie in te schakelen. De burgemeester heeft Reichrath mondeling laten weten dat het ongeval niet voldoet aan de toetsingscriteria die voor een onderzoek door de OVV gelden. Ook is zo’n onderzoek niet in het belang van de gemeente zijn heeft de burgemeester gezegd, staat in de brief. Op vragen daarover gaat de burgemeester Vlecken niet reageren voordat de vragen van de PvdA zijn beantwoord, laat zijn woordvoerder weten.

In een raadsinformatiebrief die het college vrijdagmiddag verstuurde, zegt het college dat een onafhankelijk onderzoek vooralsnog niet aan de orde is. Het college wacht eerste de gebruikelijke evaluaties van Pinkpop en het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie af naar de feiten en omstandigheden van het ongeval. ‘Mochten de uitkomsten van de evaluatie of van het OM-onderzoek daartoe aanleiding geven, dan kan een nader onderzoek alsnog worden overwogen’.

Capaciteit  
Wim van der Weegen van de Onderzoeksraad zegt dat de Onderzoeksraad niet is gevraagd het ongeval onder de lope te nemen maar maar zelf heeft besloten geen onderzoek in te stellen omdat de speciale expertise en bevoegdheden van de Onderzoeksraad in deze niet nodig zijn. 

De Onderzoeksraad heeft simpelweg niet de capaciteit om alle ongevallen te onderzoeken en maakt de afweging of er veel veiligheidswinst voor de toekomst is te boeken, in combinatie met de meerwaarde dat de Onderzoeksraad dat onderzoek zou moeten doen. In dit geval kan een andere instantie, onderzoeksbureau of commissie dat ook, is geoordeeld. Of dat wenselijk is, daar laat de Onderzoeksraad zich niet over uit.

Lees ook: Het fatale Pinkpopfeestje op de weg

Veiligheidslessen
De PvdA sluit zich aan bij het pleidooi van de advocaat van de slachtoffers en nabestaanden, Nino Pennino, om een onafhankelijk onderzoek en wijst op de maatschappelijke  verantwoordelijkheid van de overheid.

Volgens Reichrath, in een toelichting, moeten uit een onafhankelijk onderzoek veiligheidslessen getrokken worden voor de toekomst om te voorkomen dat wegafzettingen worden opgeheven, Pinkpopgangers nog – “zoals in festivalsfeer al jaren gebruikelijk” – op de rijbaan zitten en dat door de politie wordt geaccepteerd zonder ingrijpen. De interne evaluatie van de politie – die constateerde dat er mensen op de rijbaan zaten, niet ingreep en oordeelt dat dit optreden terecht is – roept volgens de PvdA meer vragen op dan er worden beantwoord.

‘Het beeld kan ontstaan dat de gemeente niet de transparante zelfkritische overheid is die zelf een onafhankelijk onderzoek wil instellen’, aldus de PvdA. Dat zou het college voor moeten zijn door zelf een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Reichrath: “Ik had van het college een pro-actievere houding verwacht. Het stelt me teleur dat dit niet is gebeurd.” Uit diverse contacten is de PvdA gebleken dat het ongeval ook grote impact heeft op het gemeentepersoneel. Medewerkers zouden zich afvragen of alles is gedaan om het drama te voorkomen en of de juiste verkeersbesluiten zijn genomen.

Te vroeg
Fractievoorzitter Patrick Mevissen van GBBL, de partij die de absolute meerderheid in de gemeenteraad van Landgraaf heeft, staat niet negatief tegenover een onafhankelijk onderzoek. Hij vindt het echter nog te vroeg om nu al mee te gaan met het verzoek van de PvdA. “Politie, gemeente Landgraaf en het Openbaar Ministerie hebben de zaak ook grondig bekeken. Ik wil eerst de bevindingen van die instanties afwachten voordat ik pleit voor een onafhankelijk onderzoek. Ik kan op dit moment niet de weerwaarde daarvan inschatten.”

Mevissen zegt dat zijn partij zich maandag, als het zomerreces ten einde is, over de kwestie buigt. De SP sluit zich aan bij het verzoek van de PvdA om een extern onderzoek in te stellen naar de verkeerssituatie ten tijden van het ongeval en het handelen van betrokken partijen.

 

 

 

 

 

 

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen