Ontslag na fouten met medicatie was niet terecht

Print
Ontslag na fouten met medicatie was niet terecht

Afbeelding: Fotolia

Was het poging tot zware mishandeling? Of slordigheid door een te hoge werkdruk? Fouten met medicatie kunnen een verzorgende van De Beyart in elk geval niet worden aangerekend.

Woonzorgcentrum De Beyart in Maastricht heeft een verzorgende die sjoemelde met medicatie ten onrechte ontslagen. Dat heeft de rechtbank in Maastricht bepaald in een kort geding.

Op staande voet
De Beyart stuurde de verzorgende begin mei op staande voet weg nadat zakjes met medicatie waren aangetroffen die zij had moeten uitdelen. Het gaat om zogeheten baxterzakjes waarin de apotheek per medicijnronde de voorgeschreven pillen voor één patiënt samenvoegt. Een onbekend aantal van deze baxterzakjes zou zijn gevonden toen een retourbox voor ongebruikte medicatie omviel. Het ging om medicijnen waarvan de verzorgende had afgetekend dat ze die aan patiënten had verstrekt.

De vrouw werd de dag na de vondst door haar leidinggevende op het matje geroepen. De vrouw gaf aan geen idee te hebben hoe dit had kunnen gebeuren, maar gaf wel toe dat er wel eens een baxterzakje weggegooid werd en dat ongerechtig­heden bij de pilverstrekking niet altijd geregistreerd werden in een verplichte mic-melding (Meldingen Incidenten Cliënten).

Aangifte
Tot haar verbijstering kreeg ze een dag later te horen dat ze op staande voet werd ontslagen. Een collega zou verklaard hebben dat ze de vrouw al eerder had aangesproken op het feit dat ze pillen niet had verstrekt. De Beyart vond dat het zorgcentrum "enorme risico’s” had gelopen, "zeker gelet op de bewoners en de aard van de medicatie”. De Beyart stuurde haar niet alleen een ontslagbrief, maar deed ook aangifte bij de politie van poging tot zware mishandeling, onthouden van zorg en medicijnen aan cliënten en valsheid in geschrifte.

De rechtbank vindt echter dat De Beyart vooral kritisch naar zijn eigen aandeel moet kijken. De verzorgende stuurde namelijk een paar maanden voor het ontslag een uitgebreide mail waarin ze waarschuwde voor hoge werkdruk en problemen rond de medicatieverstrekking. Ze gaf hierbij aan dat het soms niet te voorkomen is dat medicatie af en toe uitgedeeld wordt door niet bevoegde ‘helpenden’.

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen