Limburger Leo Niessen schrijft Europees Schutterstreffen op zijn naam

© John Peters

© John Peters

© John Peters

© John Peters

© John Peters

© John Peters

© John Peters

© John Peters

© John Peters

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Het Europees Schutterstreffen in Neer heeft voor de organisatie tot een droomuitslag geleid. De hoofdprijs viel in de regio. Leo Niessen van Sint Martinus uit Linne schoot de vogel naar beneden en mag zich daarom drie jaar lang Europees Schutterskoning noemen.

Paul Bots

“Dit is groter dan het OLS”, glundert de winnaar nadat hij eerst in de organisatietent werd opgevangen. Niessen zegt dat hij onder de buks al door had dat hij wel eens het winnende schot zou kunnen lossen. Het bord met de vogel – dat als een soort prikwerkje met schoten losgeschoten moet worden – hing nog maar op een paar plaatsen vast. “Maar het gewicht hangt dan vooral op één punt. Daar heb ik op gemikt.”

KroningsmisDe uitslag van het schutterstreffen liet meer dan een uur langer op zich wachten dan vooraf was ingeschat. Niessen moest daardoor een paar minuten na het lossen van zijn laatste schot al de stoet voorgaan richting kroningsmis in de kerk.

Toen duidelijk was dat er nog drie Limburgers in de race waren voor het koningschap, groeide bij de organisatie al de hoop dat de hoofdprijs in de provincie zou vallen.

De prijs voor jongeren tot 25 jaar, het Europese Prinsschap, ging naar Christopher Hofmann uit het Duitse Rheindorf.

DrukbezochtDe schietwedstrijden zijn slechts een van de vele activiteiten deze zaterdag op het drukbezochte festivalterrein. Volgens de organisatie zijn er naar schatting zo’n 16.000 bezoekers op het terrein dat vol staat met kleurige groepjes geüniformeerde schutters die genieten van een biertje in de zon.

Zondag worden er 35.000 mensen verwacht als de optocht door het dorp trekt.