Weer aardbeving op Lombok: 'Er staat niks meer overeind'

Print
Weer aardbeving op Lombok: 'Er staat niks meer overeind'

Afbeelding: EPA

Opnieuw is Lombok getroffen door een zware aardbeving, deze keer van 6,3 op de schaal van Richter. Over slachtoffers is nog niks bekend.

Het epicentrum van de beving ligt in het noordoosten van het eiland, aan de voet van de vulkaan Rinjani. De beving leidde tot paniek in de dorpen en verschillende aardverschuivingen in het  heuvelachtige gebied. Woningen, een moskee en een gemeenschapshuis raakten beschadigd. Vooralsnog zijn er geen berichten over doden en gewonden. 

'Er staat niks meer overeind'
De Nederlander Chaïm Fetter is op het eiland en ziet vrijwel alleen maar verwoeste gebouwen in het noorden. "Er staat niks meer overeind. En wat er nog staat, heeft één duwtje nodig en dan valt het ook om", zegt Fetter, die al 15 jaar een opvanghuis voor straatkinderen runt bij de hoofdstad in het westen van Lombok. De eerdere aardbevingen hadden al erg veel schade aangericht. De weeskinderen worden opgevangen in tenten. "Het is echt te triest voor woorden. Zo ongeveer alles lag al plat en dan komt er weer een klap." Volgens Fetter komt  bijstand van de Indonesische overheid langzaam op gang en moeten veel bewoners van Lombok het vooral hebben van andere hulporganisaties, bedrijven en particulieren. "Er wordt eten en drinken uitgedeeld."

Ook op het vakantie-eiland Bali, ten westen van Lombok, is de schok gevoeld, zo melden toeristen ter plekke. 

350.000 daklozen
De laatste weken werd het Indonesische eiland (2,4 miljoen inwoners) al meermaals getroffen door aardbevingen en naschokken. Na de aardbeving begin augustus veranderde grote delen van het eiland in een rampgebied. Er vielen ruim 450 doden, naar schatting 1300 gewonden en nog eens 350.000 mensen raakten dakloos. De totale schade na die schok werd getaxeerd op zeker driehonderd miljoen euro.

De Indonesische eilanden, de Amerikaanse westkust, Japan en de Filipijnen liggen op de zogenoemde 'ring van vuur', een gebied waar veel aardbevingen voorkomen. 

Lees ook: Angstige nacht op de heuvel in Lombok