'We moeten trots zijn, maar gevoel zegt iets anders'

Print
'We moeten trots zijn, maar gevoel zegt iets anders'

Afbeelding: ANP

Het zal nog even duren voordat de teleurstelling plaatsmaakt voor trots bij Fortuna Sittard, verwacht trainer René Eijer. Zijn ploeg leek te gaan stunten tegen de regerend landskampioen, maar PSV pakte in de laatste minuut toch nog de volle winst.

"Het was doodstil in de kleedkamer. Er heerste een grafstemming. Iedereen was teleurgesteld. Maar we hebben de spelers gezegd dat we enorm trots op ze zijn. Ze hebben gestreden en gedaan wat we tactisch voor ogen hadden", zei Eijer, die zijn ploeg ‘een grote pluim’ gaf en meerdere spelers in de slotfase van het duel kramp zag krijgen. "Dat is de spanning, die heeft ook gevolgen voor de fysieke gesteldheid. Het was opvallend stil vooraf. Normaal wordt wel eens een mopje verteld, deze keer niet."

Lees ook: Fortuna capituleert pas in blessuretijd tegen landskampioen PSV

'Je ziet dat het weer leeft in Sittard'
De door Fortuna zelf opgeleide verdediger Clint Essers maakte zijn debuut in de eredivisie. De back miste het openingsduel met Excelsior wegens een kruisbandblessure, maar kreeg tegen PSV desondanks de voorkeur boven Alessandro Ciranni. "Een vol stadion, mooi om zo te debuteren op het hoogste niveau. Je ziet dat het weer leeft in Sittard, ook buiten het stadion. Je wordt aangesproken, moet met supporters op de foto… Dat was voorheen niet."

Ook bij Essers, die uit pure frustratie na het eindsignaal zijn vuisten stuk sloeg op de grasmat, had teleurstelling de overhand, ondanks het goede optreden van hem en zijn teamgenoten. "We hebben heel Nederland laten zien dat we goed mee kunnen in de eredivisie. We speelden zo georganiseerd, dat zelfs PSV moeite had om daar onderuit te voetballen. Als team zijn we in snel tempo gegroeid. Dat je dit kunt laten zien tegen de landskampioen geeft vertrouwen, maar nu is het even zuur door het resultaat."

Drie punten
PSV-trainer Mark van Bommel – grootgebracht in Sittard – sprak ook lovende woorden over zijn oude club. "Ze waren fanatiek, er zat een idee achter en het voetbal zag er goed uit. Mijn complimenten." Van Bommel was blij dat het Fortuna-doelpunt van Andrija Novakovich tamelijk vroeg in de tweede helft viel. "Daarna zag je bij ons de snelheid en druk naar voren terugkomen en was er tijd genoeg om de drie punten binnen te halen. De winnende viel op een mooi moment", zei hij met gevoel voor understatement.

Novakovich scoorde voor het eerst in het shirt van Fortuna Sittard. "Ik ben blij met mijn doelpunt, maar de uitslag overschaduwt mijn persoonlijk succes", zei de Amerikaans international. "We hebben alles gegeven en konden mee met het beste team uit de competitie. We moeten trots zijn, maar mijn gevoel zegt momenteel iets anders."

Nieuw: Voetbaluitslagen

Hier vind je alle voetbaluitslagen, de standen en het programma van de Eredivisie t/m de 5e klasse.

> Bekijk hier de voetbaluitslagen