Zorgen over afbouw oven ENCI

Print
Zorgen over afbouw oven ENCI

Afbeelding: Peter Schols

Stichting ENCI-Stop is bezorgd dat de oven van ENCI langer zal draaien dan de afgesproken negentig dagen.

Nu ENCI gestopt is met de mergelwinning mag de cementfabriek de oven nog twee aaneengesloten periodes laten draaien, met een maximum van negentig dagen om de resterende kalksteen te verwerken tot het halffabrikaat klinker. Het gaat om mergel die vrijkomt bij de afwerking van de groeve volgens het eindplan.

De oven moet uiterlijk voor 1 juli 2019 dicht. ENCI heeft aangekondigd om dit jaar nog de meeste kalksteen in de oven te verwerken, door voor eind september 75 tot 85 dagen te draaien. Een veel kleinere hoeveelheid mergel wordt verbrand tijdens de tweede periode, die 5 tot 15 dagen zal duren, en start rond 1 maart 2019.

Lees ook: ENCI stopt formeel met mergelwinning: het einde van Maastrichts cement

Zorgen
ENCI-stop is bezorgd over een passage in de aankondiging van de ovenplanning, waarin staat dat "korte onvoorziene onderbrekingen voor onderhoud of door een storing geen onderdeel uit maken van deze grens van negentig dagen". ENCI-stop vindt dat dit niet is afgesproken en stelt dat er sprake is van een "tijdrekkende uitleg". ENCI-directeur Günther Gach stelt in een reactie dat ENCI-stop zich geen zorgen hoeft te maken; het blijft volgens hembij negentig dagen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje