Pelgrims trekken met buste van Gerlachus naar graf van Servaas

Pelgrims dragen jaarlijks de buste van Gerlachus naar het graf van Sint Servaas in Maastricht.© Sint Gerlach

Pelgrims lopen zaterdag 25 augustus hun jaarlijkse bedevaartstocht vanuit de Gerlachuskerk in Houthem naar het graf van Sint Servaas in de basiliek aan het Vrijthof. De deelnemers dragen de zilveren buste van de heilige die volgens de overlevering dagelijks het graf van Servaas bezocht.

Redactie

Elk jaar op de laatste zaterdag van augustus trekt een pelgrimsgroep vanuit de Gerlachuskerk van Houthem naar het graf van Sint Servaas: in het voetspoor van Gerlachus, die volgens zijn levensbeschrijving dagelijks naar het graf van Servaas trok. Jaarlijks volgen pelgrims zijn voetspoor en dragen de zilveren buste met het reliek (de schedel) van Gerlachus mee. Gerlachus liep op blote voeten, dat doen de pelgrims niet.

ScharnDe pelgrims starten om 6.30 uur in de ochtend met een gebed in de Gerlachuskerk. Vervolgens gaat de tocht bergop richting het kruiskapelletje op de Rasberg. Door de straten van Scharn gaat het daarna verder richting de Servaas basiliek, waar om 9.00 uur de mis begint.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal