Uit Indiaas museum gestolen boeddha ontdekt op Tefaf

Print
Uit Indiaas museum gestolen boeddha ontdekt op Tefaf

Afbeelding: ARCA/ASI

Een antiek boeddhabeeld dat 57 jaar geleden werd gestolen uit een museum in India, is afgelopen week teruggegeven aan de Indiase autoriteiten. Het beeld was dit voorjaar ontdekt op de Tefaf.

Het beeld werd op de Tefaf opgemerkt door Lynda Albertson van de Association for Research into Crimes Against Art (ACRA), een samenwerkingsverband van onder meer kunstkenners en veilinghuizen.

Twijfels
Albertson had twijfels bij het bronzen beeld uit de twaalfde eeuw en stuurde een foto naar een expert in India. Het bleek te gaan om een van de veertien beelden die in 1961 uit het archeologisch museum van Nalanda waren gestolen. Het beeld komt exact overeen met oude foto’s van de boeddha. Het is een uniek exemplaar omdat het bronzen object gemaakt is naar een model van was dat bij het gietproces verloren gaat.  

Scotland Yard
Albertson schakelde onmiddellijk de politie, Interpol en Unesco in en waarschuwde de Indiase overheid. De Londense handelaar op Tefaf zei het beeld in consignatie te hebben van een buitenlandse verzamelaar en haalde het meteen uit de verkoop. De afgelopen maanden hebben allerlei kunstexperts en Scotland Yard zich over de zaak gebogen en de authenticiteit van het beeld bevestigd. De eigenaar van het beeld, die anoniem blijft, werd uiteindelijk overtuigd om de boeddha terug te geven. Het beeld is afgelopen week overhandigd aan de Indiase ambassadeur in Londen.

Bij Tefaf is niemand bereikbaar om uit te leggen hoe dit gestolen beeld door de strikte vetting procedure van de kunstbeurs is gekomen. Elk object wordt onderzocht door experts, waarbij ook wordt bekeken of het niet in het Art Loss Register staat geregistreerd.   

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje