Bedrijf mag man ontslaan na veroordeling zedendelict

Print
Bedrijf mag man ontslaan na veroordeling zedendelict

Afbeelding: iStock

Nuth - Een bedrijf in Nuth mag een werknemer ontslaan, omdat hij geen open kaart speelde over een zedendelict.

De werknemer werd begin dit jaar veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk wegens seks met een 15-jarig meisje en het maken van kinderporno. In afwachting van het hoger beroep is hij op vrije voeten.

Vonnis
De man had zijn werkgever, een bedrijf dat telefoons en computers repareert op de hoogte gesteld van de verdenkingen tegen hem toen hij in voorarrest zat. Daarbij zou hij gezegd hebben onschuldig te zijn en niet te hebben geweten dat het meisje minderjarig was. Het bedrijf geloofde in zijn onschuld, maar kwam er bij het lezen van het vonnis achter dat de man wel degelijk wist dat het meisje 15 was. Ook bleek hij de seks heimelijk te hebben gefilmd.

Verstoord
Door het achterhouden van informatie is de arbeidsrelatie verstoord, meent de werkgever. Ook is het imago van de firma in het geding. Het bedrijf vroeg de rechtbank daarom de arbeidsovereenkomst te ontbinden zonder een vergoeding toe te kennen. De werknemer ziet geen grond voor ontslag. Hij heeft niet verwijtbaar jegens het bedrijf gehandeld, stelt hij. Zijn baas treft juist blaam, omdat die er niets aan gedaan zou hebben om zijn terugkeer op de werkvloer mogelijk te maken.

Vergoeding
Volgens de rechtbank staat vast dat de arbeidsverhouding ernstig verstoord is, zo blijkt uit een recent gepubliceerde uitspraak. Het reparatiebedrijf mag het dienstverband per 1 september beëindigen, maar moet toch de portemonnee trekken. Het achterhouden van informatie over de strafzaak is weliswaar verwijtbaar, maar niet zwaar genoeg om ontslag zonder vergoeding te rechtvaardigen, aldus de rechtbank. Het bedrijf in Nuth moet nu een vergoeding van ruim 15.000 euro betalen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje