Vreemde geluiden uit brugdeel Genua: Italiaanse brandweer staakt werk

Print
Vreemde geluiden uit brugdeel Genua: Italiaanse brandweer staakt werk

Afbeelding: EPA

Uit veiligheidsoverwegingen hebben Italiaanse brandweerlieden hun werkzaamheden bij het ingestorte viaduct in Genua vandaag gestaakt.

Vorige week dinsdag begaf de brug het en stortten tientallen voertuigen naar beneden. Daarbij kwamen 43 personen om het leven. Negen mensen liggen nog in het ziekenhuis, waarvan vier in kritieke toestand. Delen van de brug kwamen neer op de huizen eronder en maakten meer dan 600 mensen dakloos.

Het brugdeel dat nog boven de ontruimde huizen hangt maakt vreemde geluiden. Die waren volgens een woordvoerder anders dan de voorbije dagen. De geëvacueerde mensen mogen voorlopig onder geen beding naar hun woningen om spullen op te halen.

De eerste gedupeerde families krijgen vandaag een nieuw verblijf. Dat kondigde de regiopresident van Ligurië, Giovanni Toti, aan op Twitter. Binnen acht weken wil hij alle ruim 600 benadeelde Genuezen onderdak bieden. Daarvoor zijn ongeveer 150 appartementen nodig.

Beheer snelweg intrekken
Italië wil de snelwegconcessie die het eerder gunde aan de exploitant van de ingestorte brug in Genua nog altijd intrekken, ondanks het aanbod van 500 miljoen euro aan initiële hulp van Autostrade per l'Italia. Volgens vicepremier Matteo Salvini van Italië verdienen de slachtoffers van de brugramp het dat de plannen voor het intrekken van de concessie worden doorgezet.

Salvini eist van de brugbeheerder dat die zijn portemonnee trekt. ,,Alles moet opnieuw worden opgebouwd en iedereen moet worden gecompenseerd", zo zei hij. De juridische en bureaucratische procedure om de concessie te annuleren is inmiddels opgestart. Autostrade per l'Italia krijgt van de Italiaanse overheid vijftien dagen de tijd om met tekst en uitleg te komen over de ramp.

Zaterdag kwam de brugexploitant met de toezegging van een half miljard om de slachtoffers van de ramp te helpen en de regio te ondersteunen bij het repareren van beschadigde weg- en spoorverbindingen. Autostrade per l'Italia is onderdeel van het beursgenoteerde Atlantia.  Volgens Atlantia, dat ongeveer 3000 kilometer aan Italiaanse snelweg beheert, neemt het weer opbouwen van de brug circa acht maanden in beslag. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen