Nedcar verplicht werknemers op zaterdag te komen

Print
Nedcar verplicht werknemers op zaterdag te komen

Afbeelding: ANP

VDL Nedcar laat ongeveer zesduizend medewerkers op twee zaterdagen verplicht overwerken. Door staking en vakanties zijn er minder auto’s geproduceerd dan gepland.

Nedcar-medewerkers zijn verplicht om op zaterdag 8 en zaterdag 15 september te komen werken om zo de achterstand in de productie weg te werken. Het gaat om diensten van 15.30 tot 01.05 uur.

Memo
Dat heeft directeur Paul van Vuuren in een interne memo aan de medewerkers kenbaar gemaakt. Hij vraagt de werknemers "in het belang van ons aller toekomst nu gezamenlijk verantwoording te nemen zodat we de gemaakte leverafspraken kunnen nakomen”.

Nedcar heeft door verschillende oorzaken achterstanden opgelopen en "om jullie te ontlasten” daarom BMW al gevraagd om 2.250 auto’s minder te produceren. Het gaat daarbij volgens de directeur om een eenmalige zaak. "Want de impact voor zowel BMW als ons eigen bedrijf is groot. Voor ons gaat het onder meer om tachtig manjaren werk”, schrijft hij.

Stakingen
Ondanks deze maatregel kampt de autoproducent nog altijd met een achterstand. Mede als gevolg van vakanties en de stakingen van de afgelopen maanden. Volgens Van Vuuren is daardoor een onhoudbare situatie ontstaan in een tijd waarin Nedcar met BMW over de toekomst van het bedrijf praat.

"We hebben met enkele werknemers de mogelijkheden besproken en bijvoorbeeld ook overwogen om elke dag een uur langer te werken”, zegt VDL Nedcar-woordvoerder Miel Timmers. "Maar dat gaat lang duren We zijn daarom overeen gekomen om de achterstanden op twee zaterdagen weg te werken.”

Goede reden
Medewerkers krijgen gewoon volgens de regels die gelden voor overwerk betaald. Wie verhinderd is moet volgens de woordvoerder een goede reden, "bijvoorbeeld een trouwerij” hebben en bovendien verlof aanvragen.

Want, zegt Timmers "Zoals een werknemer recht heeft om te staken kan een werkgever hen verplichten om te komen werken.”

Directeur Van Vuuren schrijft aan de medewerkers niet anders te kunnen. "Neem van ons aan dat we dit graag hadden voorkomen.”

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →