Rimburg baalt van lawaai en trillingen door vrachtverkeer

Print
Rimburg baalt van lawaai en trillingen door vrachtverkeer

Rimburg heeft last van sluipverkeer dat normaal via de Heerlenerstrasse in Scherpenseel naar het Duitse achterland rijdt. Afbeelding: Luc Lodder

Landgraaf - De inwoners van het Landgraafse kerkdorp Rimburg maken zich zorgen over de toegenomen verkeersdrukte in hun dorp.

Sinds er een belangrijke doorgaande weg in het nabijgelegen Duitse grensplaatsje Scherpenseel voor onbepaalde tijd is afgesloten, loopt het verkeer in de nauwe verbindingsweg door Rimburg meerdere malen per dag vast.

Maatregelen
De fractie van de grootste partij in Landgraaf, de GBBL, wil daarom dat er maatregelen worden genomen om de overlast in Rimburg in te dammen. Dat schrijft GBBL-raadslid Jo Logister in een brief aan de gemeente.

De in Scherpenseel afgesloten Heerlenerstrasse wordt met name gebruikt door grensbewoners. Maar vrachtwagens gebruiken de verkeersader op weg naar de Bundesstrasse B56 (en het Duitse achterland) eveneens, zegt Logister. Dat gebeurt ook in de avonduren.

Tankwagens
Trucks die vanuit Nederland richting Geilenkirchen rijden (en vice versa), gebruiken daarvoor normaal de Kantstraat en de Grensstraat, om dan op de Heerlenerstrasse uit te komen. Nu die niet beschikbaar is, wordt het nabij- gelegen Rimburg als alternatieve route gebruikt. De doorgaande nauwe straat in dat kerkdorp is daar echter niet op berekend, met als gevolg dat opleggers en tankwagens (ook met gevaarlijke stoffen, volgens GBBL’er Logister) vast komen te zitten. Dat gebeurt zelfs in de nachtelijk uren, aldus het raadslid.

Trillingen
Behalve van oponthoud is er volgens het raadslid eveneens sprake van lawaai en trillingen. Daardoor lopen gebouwen en het beschermd dorpsgezicht van Rimburg gevaar. Omdat er ook nog soms te hard wordt gereden, heeft dat al meerdere malen voor gevaarlijke situaties gezorgd. Daardoor is er soms een gespannen sfeer in het anders zo rustige dorp, weet Logister. Enkele inwoners hebben zich inmiddels tot de wijkagent gewend en nu is daar ook de brief van Logister. Het raadslid vraagt het gemeentebestuur om meer te controleren. Daarvoor zouden medewerkers van het bureau Handhaving ingezet kunnen worden. Ook zou de politie meer met de klachten moeten doen.

Logister spreekt van een onhoudbare situatie. Ingrijpen mag niet langer uitblijven omdat de Heerlenerstrasse nog geruime tijd afgesloten zal zijn, vindt het raadslid.

De gemeente Landgraaf zegt op de hoogte te zijn van de problemen en bekijkt hoe er iets aan de situatie veranderd kan worden.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje