Vakbond: 'Verplicht op zaterdag overwerken in strijd met Arbeidstijdenwet'

Print
Vakbond: 'Verplicht op zaterdag overwerken in strijd met Arbeidstijdenwet'

Afbeelding: Ermindo Armino

Het voornemen van VDL Nedcar om ongeveer zesduizend medewerkers op twee zaterdagen verplicht te laten overwerken, is volgens de FNV in strijd met Arbeidstijdenwet.

Het bedrijf stelde het personeel maandag in een interne memo op de hoogte van de maatregel. Omdat er door stakingen en vakantie minder auto's zijn geproduceerd dan gepland, zijn de medewerkers verplicht om op zaterdag 8 en zaterdag 15 september te komen werken om zo de achterstand in de productie weg te werken. Het gaat om diensten van 15.30 tot 01.05 uur.

Niet overlegd
Volgens Petra Bolster van de FNV is dit in strijd met Arbeidstijdenwet. "Wie tot zondagochtend 1.05 uur werkt mag niet maandagochtend om 6.00 uur weer aan de slag gaan." Ze laat het er niet bij zitten en beraadt zich nog op maatregelen. De directie van Nedcar heeft volgens haar niet overlegd met de ondernemingsraad (or).

Mede als gevolg van vakanties en de stakingen van de afgelopen maanden is er een achterstand opgelopen. "Die stakingen had Nedcar natuurlijk makkelijk kunnen voorkomen door een fatsoenlijke cao af te sluiten”, zegt FNV-bestuurder Bolster.

Overlegd
VDL Nedcar-woordvoerder Miel Timmers zegt dat wel met de or is overlegd. "We hebben bijvoorbeeld overwogen om elke dag een uur langer te werken. Maar dat duurt te lang.” Medewerkers krijgen gewoon betaald volgens de regels die gelden voor overwerk. Wie verhinderd is moet volgens de woordvoerder een goede reden hebben en bovendien verlof aanvragen. "Zoals een werknemer recht heeft om te staken kan een werkgever hen verplichten om te komen werken.”

De or reageerde maandag niet op vragen over de kwestie.

 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee