Gebroeders Van Limburg krijgen oorspronkelijke naam terug

Print
Gebroeders Van Limburg krijgen oorspronkelijke naam terug

Het Gebroeders Van Limburg Festival heet vanaf 2019 het Gebroeders Van Lymborch Festival. Afbeelding: De Gelderlander/Flip Franssen

De middeleeuwse Nijmeegse kunstenaars Herman, Paul en Johan van Limburg hebben vanaf woensdag hun oorspronkelijke familienaam terug: Van Lymborch. De aanpassing is het gevolg van een uitgebreide studie naar het beroemde drietal, die woensdag in Nijmegen leidt tot de presentatie van het eerste boek daarover.

De schilders van de getijdenboeken Les Belles Heures en Les Très Riches Heures, aan het begin van de vijftiende eeuw vervaardigd voor de Franse hertog Jean de Berry, kregen de naam Van Limburg een eeuw geleden aangemeten door de fameuze historicus Johan Huizinga (1872-1945), die wordt gezien als een grondlegger van de Nederlandstalige cultuurgeschiedenis.

Archieven
Maar de naam die hij de broertjes toedichtte, komt volgens de stichting achter de naamsverandering en het onderzoek helemaal niet in bronnen uit hun tijd voor. Daarentegen vonden onderzoekers de naam Van Lymborch in maar liefst zestien archieven uit de tijd van de broers zelf. De familienaam verwijst naar de stad van hun voorouders, het nu Limbourg genoemde Lymborch in België.

Middeleeuws festival
Nijmegen eert de drie schilders dit weekeinde ook met een middeleeuws festival met onder andere een grote optocht op zondag. Het festival is tevens de opmaat naar een grote tentoonstelling over hertogin Maria van Gelre in Museum Het Valkhof dit najaar. Zij was volgens wetenschappers de "Máxima van de 15e eeuw''.

Maria van Gelre (1380 - 1429) is vooral bekend geworden door haar gebedenboek van 1200 pagina's, gemaakt door kunstenaars uit de kringen rondom de gebroeders Van Lymborch. Het gebedenboek is eigendom van de Staatsbibliotheek in Berlijn en is wegens de kwetsbaarheid heel lang niet meer getoond. Het boek wordt nu gerestaureerd en Het Valkhof krijgt het in bruikleen/

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen