Pakistan boos op Nederland om cartoonwedstrijd Wilders

Print
Pakistan boos op Nederland om cartoonwedstrijd Wilders

Pakistani verbrand een foto van de Nederlandse vlag tijdens protesten tegen de cartoonwedstrijd van Wilders. Afbeelding: EPA

Pakistan is boos op Nederland vanwege de cartoonwedstrijd die PVV-leider Geert Wilders heeft georganiseerd over de profeet Mohammed. De afgezant uit Nederland is op het matje geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad

"Diepe zorg is overgebracht over deze moedwillige en kwaadaardige poging om de islam in een kwaad daglicht te stellen'', aldus het Pakistaanse ministerie in een verklaring. 

'Schandelijk'
Pakistan spreekt van een 'verschrikkelijk en schandelijk plan'. De Pakistaanse ambassadeur in Den Haag heeft opdracht gekregen om dit ook aan te kaarten. Het land wil hulp van andere islamitische landen en de kwestie bij de Verenigde Naties onder de aandacht brengen.

Duizenden mensen gingen vrijdag in Islamabad de straat op om te protesteren tegen de wedstrijd. Daarbij werden onder meer foto's van Geert Wilders en de Nederlandse vlag verbrand. 

Wedstrijd
Wilders wil later dit jaar een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed houden. Hij zegt dat hij honderden inzendingen heeft ontvangen. De wedstrijd is in een afgesloten deel van de Tweede Kamer. "Vrijheid van meningsuiting ligt onder vuur, zeker voor islamcritici. Dat mogen we nooit accepteren'', aldus de PVV-voorman bij de lancering van het plan. 

Aanslag
In 2015 was Wilders bij een cartoonwedstrijd over Mohammed in het Amerikaanse Texas. Jihadisten probeerden daar een aanslag te plegen. Een van de daders zou banden met Islamitische Staat (IS) hebben. Afbeeldingen van de profeet Mohammed gelden binnen de islam als godslastering.

De Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid Dick Schoof liet eerder al weten geen bezwaar te hebben tegen de wedstrijd, omdat de tentoonstelling in de goed beveiligde fractieruimte van de PVV zal zijn. 

Wilders heeft overigens nog geen datum voor de tentoonstelling gegeven. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen