Plan voor ecovriendelijk dorp in Griendtsveen

Print
Plan voor ecovriendelijk dorp in Griendtsveen

Voormalig sportpark De Wiek Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Griendtsveen - De organisatie Allemansland wil duurzame huisjes bouwen op voormalig sportpark De Wiek in Griendtsveen. De gemeente wil juist geen bewoning op het terrein.

Als het aan initiatiefnemer Rob Stam ligt, verrijzen er 18 Zweedse huisjes op het terrein die samen een ecodorp vormen. De gedachte erachter is dat de bewoners de verspilling zo minimaal mogelijk houden. "Iedereen kan een wasmachine in zijn huis plaatsen, maar je kan ook een gezamenlijke ruimte bouwen met enkele machines”, aldus Stam. "Netto heb je zo veel minder spullen nodig.”

Dorpsgezicht
Volgens een woordvoerster van de gemeente Horst aan de Maas is het niet de bedoeling is dat er plannen worden gerealiseerd die dienen ter huisvesting. Stam is echter hoopvol en denkt dat zijn initiatief "door de maatschappelijke en recreatieve dingen die we willen doen een heel ander plan neerzet dan puur een nieuwbouwwijk uit de grond stampen.” Daarnaast verwacht hij dat de huisjes recht doen aan het beschermde dorpsgezicht van Griendtsveen, een ander criterium van de gemeente.

Geïnteresseerden kunnen nog tot 31 augustus hun plannen indienen bij de gemeente, iets wat tot nu toe twee partijen hebben gedaan. De gemeente buigt zich vanaf 4 september over de ingediende initiatieven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →