Afvalbedrijf Maasland wil geld voor advocaat

Print
Afvalbedrijf Maasland wil geld voor advocaat

Foto ter illustratie. Afbeelding: Stefan Koopmans

‘Een strijd waar we niet om hebben gevraagd maar die wel tot kosten leidt.’ De begroting van Reinigingsdienst Maasland wordt voor een paar ton vertimmerd door ziekte en het vertrek van één gemeente.

De juridische strijd over het uittreden van de gemeente Peel en Maas gaat de overgebleven gemeenten in de Reinigingsdienst Maasland zo’n 80.000 euro kosten. Dat laat directeur Arthur Smedts aan die gemeenten - Leudal, Roerdalen en Maasgouw - weten. De kosten nopen het afvalbedrijf - samen met fors opgelopen personeelskosten - tot een flinke aanpassing van de begroting.

Rollebollend over straat
Peel en Maas stapte per 1 januari van dit jaar uit het samenwerkingsverband dat huisvuil ophaalt en milieuparken beheert. Inmiddels gaan de partijen rollebollend over straat omdat ze het niet eens zijn over de vergoeding die Peel en Maas voor dat vertrek moet betalen. Volgens Maasland is dat 1,8 miljoen, de gemeente komt in haar berekeningen een miljoen lager uit.

"Het is een strijd waar wij zelf niet om hebben gevraagd maar die wel tot juridische kosten leidt”, stelt Smedts in een toelichting. Volgens Smedts heeft Maasland vorig jaar met opzet geen nieuw vast personeel ingehuurd omdat het vertrek van Peel en Maas aanstaande was. De tijdelijke krachten die hij in plaats van de vaste inhuurde, zijn duurder.

Hoge personeelskosten
Dit jaar kampt het bedrijf opnieuw met onverwacht hoge personeelskosten. De nieuwe cao gaf een hogere loonsverhoging dan was ingecalculeerd toen Maasland in april 2017 al de begroting opstelde voor 2018. Maasland heeft daarbovenop nog bijna twee ton extra nodig om enkele langdurig zieken te vervangen en om tijdelijke krachten in te huren tijdens vakanties.

Het vinden van personeel wordt steeds moeilijker, stelt Smedts. "De economie trekt aan waardoor steeds minder mensen reageren op vacatures, zeker die voor vakantiekrachten.”

Daar komt nog bij dat de milieuparken het steeds drukker krijgen. Vooral op vrijdagen en zaterdagen wordt met name veel groenafval afgeleverd. Dat levert extra inkomsten op, maar het leidt ook tot hogere stortkosten. Of dit een trend of een toevallige piek is, durft Smedts niet te zeggen.

 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee